Петък, 23 Сеп 2022
            
Общество Свищов

С общоградско поклонение в Свищов бяха отбелязани 160 г. от рождението на проф. Иван Шишманов

  23.06.2022 10:11
С общоградско поклонение в Свищов бяха отбелязани 160 г. от рождението на проф. Иван Шишманов

Общоградско поклонение и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметта и делото на проф. Иван Шишманов бяха сред събитията, организирани от Община Свищов по повод 160-тата годишнина от неговото рождение.

На 22 юни от 19.30 ч. пред паметника на проф. Иван Шишманов се събраха представители на общинското ръководство, на културни и образователни институции, формални и неформални организации и признателни граждани, които отдадоха дължимата почит на именития българин, големия учен и патриот.

Приветствено слово по повод кръглата годишнина от рождението на един от най-светлите будители на следосвобожденска България произнесе кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, който каза: „Уроците на проф. Шишманов са ни нужни днес повече от всякога. След цял век и половина е добре да си дадем сметка за учителската яснота, за последователния патриотизъм, за изключителното му за времето новаторско мислене и действия, така присъщи не само на него, но на цяла плеяда възрожденци. Ние, техните следовници, трябва да помним и да не забравяме стореното от тях, защото и днес са пример за благородство и всеотдайност. Поклон пред делото на достойния свищовлия, големия българин и велик европеец проф. Иван Шишманов!“.

Венци и цветя на паметника бяха поднесени от името на президента на Република България ген. Румен Радев, кмета на Свищов, председателя на Общински съвет – Свищов, различни организации и признателни граждани.

Поклонението приключи с едноминутно мълчание в памет на изявения общественик, родолюбец, просветител, писател, меценат и държавник.


Ключови думи
проф. Иван Шишманов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати