Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество Павликени

Община Павликени представи многообразието на региона в алманах

  23.06.2022 09:47
Община Павликени представи многообразието на региона в алманах

Авторитетното издание „Алманах за община Павликени“ събира в себе си цялата история и многообразие на този автентичен кът на България. Книгата беше представена официално пред обществеността на Павликени по време на предпразничната програма по повод 79-та година от обявяването на Павликени за град.

Богато илюстрован с над 600 снимки и карти, алманахът разказва за историята, за географските характеристики, за икономическите постижения, за аспектите на настоящето – образование, здравеопазване, култура, спорт в община Павликени. Отделено е място за местната власт. Книгата е допълнена с богата информация и исторически текстове, както и за бележитите личности на Павликени. Обособени са специални страници за всяко от 20-те населени места в общината.

Изданието е особено атрактивно за туристите и гостите на града, тъй като в него са представени туристическите забележителности, атрактивните събития и фестивали, както и постигнатото през последните 10 години.

„Този алманах има смисъл, за да ви зареди с оптимизъм. Той показва развитието на един град, който като птицата феникс възкръсва от Античния керамичен център преди 2000 години до 21 век през третото хилядолетие. Той се създаде по времето на пандемията – още едно смислено действие по време на тази криза“, каза писателят Димитър Томов при представянето на книгата. Почетният гражданин на Павликени е идеен двигател на проекта.

„За създаването на авторитетен албум, който да събере в себе си цялата информация за нашата община говорим от години. „Алманах за община Павликени“ е престижно, луксозно издание, което по подобаващ начин представя нашия роден край и неговите хора. Всеки, който разгърне тази книга ще бъде впечатлен от постигнатото във всички сфери на живота в община Павликени. Този алманах нямаше да е възможен и без финансовата помощ от над 25 местни компании, които повярваха в идеята и я подкрепиха. Благодаря и на техните собственици, които се проявиха за пореден път като родолюбиви павликенци“, обърна се към публиката кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

„Мнозина от професионалистите в общинска администрация дадоха своя принос, за да подготвим съдържанието на този алманах. Неговите 200 страници се оказаха недостатъчни, за да съберем в тях всички аспекти от миналото и настоящето на град и община с толкова богата история каквато е Павликени“, каза Георги Бъчваров, ПР експерт на Общината. Той посочи, че тази книга ще бъде много ценна снимка на настоящето.

„За мен е висока чест и беше голяма отговорност да бъда част от екипа за създаването на този алманах. Имам своите монографии, но да разкажа историята на Павликени в ограничения брой страници беше много трудно. Така оставяме нещо написано, които да се ползва и след нас“, сподели Нели Цонева, автор на историческите текстове в алманаха, уредник и директор на Исторически музей-Павликени в периода 1983 – 2021 г. Тя припомни, че в годините са издавани множество информационни дипляни за общината, а особена важност има една обзорна книга, отпечатана още през 1940 г. Предимство на новото издание е, че предоставя по-богата информация и множество снимки.

Фотографиите в книгата са дело на Цончо Балканджиев, Петко Йончев, Владимир Пенчев, Петър Станев, Петя Табакова, както и на фотографите, които са участвали във фотопленера „Павликенският край и неговите хора“ от създаването му. Използвани са кадри и от фондовете на историческите музеи в Павликени и Бяла черква.

„Алманах за община Павликени“ е предоставен на всички библиотеки в общината за свободно ползване от граждани. Всеки желаещ може да закупи книгата от книжарниците и по-големите търговски обекти в града.


Ключови думи
Алманах за община Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати