Четвъртък, 30 Юни 2022
            
Велико Търново Култура

„Ключът за крепостта“ с премиера в Лапидариума на 12 и 13 юли

  23.06.2022 09:42
„Ключът за крепостта“ с премиера в Лапидариума на 12 и 13 юли

На 12 и 13 юли 2022 г. от 19,30 ч. в Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново, столицата на Второто българско царство, ще бъде представен премиерно спектакълът „Ключът за крепостта“.

Театралната режисьорка с международна известност Клара Армандова поставя за пръв път в България пиесата „Ключът за крепостта“ на автора Красимир Симеонов с участието на актъорите Роси Русева, Нона Йотова, Иван Рангелов и Филип Гуляшки. Композиторът Иван Динев ще оформи докрай този бляскав спектакъл.

Събитието е част от Културен календар 2022 на Община Велико Търново.

Спектакълът е драматичен разказ за последните дни на последния търновски цар Иван Шишман и колизията с кръвожадния Баязид, преплетен с историята за построяването на една силна крепост и ключа от нейния таен вход.

История за любовта на една майка към сина й и нейните предели. История за една пророчица и нейните трагични опити да помогне за спасението на крепостта. История за преплитането на прастари езически обреди с християнската вяра и корените на българското оцеляване. История за разединение и предателство. История за война по време на чума.

Пиесата хвърля смел и неизбежен паралел към сегашното състояние на страната в трудната и несигурна епоха, когато войната чука на вратата, от която бавно и с цената на много жертви се измъква пандемията.

Ще съумее ли България, държавата на духа, отново гордо да се изправи обединена? Зависи от всички ни и от всеки един от нас.

Билети за представленията се предлагат на касата на МДТ „Константин Кисимов“ и в Туристически информационен център на ул. "Христо Ботев" №5 във Велико Търново.


Ключови думи
Ключът за крепостта