Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Зачестиха случаите на неправомерно сечене или чупене на клони на дървета в Горна Оряховица

  22.06.2022 16:28
Зачестиха случаите на неправомерно сечене или чупене на клони на дървета в Горна Оряховица

Зачестиха случаите на неправомерно сечене или чупене на клони на дървета в Горна Оряховица. Вероятно това е свързано с цъфтежа на липите и се извършва от хора, които събират липов цвят. В други ситуации, клони на дърветата се отстраняват от доставчици на телевизии, за да не затрудняват приемането на сигнала. Нашата препоръка в такива случаи е да се смени местоположението на приемниците, коментират еколозите от Община Горна Оряховица.

През летния сезон дърветата са в период на вегетация и не бива да се кастрят, защото е започнало сокодвижението. При кастренето могат да се образуват дълбоки рани, които ще нарушат физиологичното им състояние. Подобно кастрене на клоните се извършва рано напролет или в късна есен, когато сокодвижението е спряло, обясняват еколозите. Изключения се допускат за дървета, които са в лошо физиологично състояние, изсъхнали и са потенциално опасни за хора, сгради или моторни превозни средства.
Общинските еколози апелират към гражданите да не предприемат самоволни действия, а да сигнализират в отдел „Екология“ на Общината или да подадат заявление в Информационния център. Глобите за неправомерно увреждане на дърветата са от 50 до 500 лв. От началото на годината са съставени 3 акта за административно нарушение, за които са издадени наказателни постановления.
Когато става въпрос за отсичане или окастряне на дървета в частни имоти, заявлението, което се подава в Общината, трябва да е придружено от копие на нотариалния акт за собственост. Заплаща се и такса, която е в размер на 10 лв. за физически и 20 лв. за юридически лица.


Ключови думи
кастрене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати