Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Елена Общество

Родолюбива инициатива възстанови още едно черковище в град Елена

  21.06.2022 15:05
Родолюбива инициатива възстанови още едно черковище в град Елена

Благодарение на родолюбива инициатива на местни хора бе възстановено третото поред от общо петте черковища, намирали се във възрожденска Елена. Светите места възникват в миналото, преди да е имало църква в града и там са се извършвали традиционните обреди и ритуали.

Двете черковища, свързани с една от легендите за възникването на Елена, вече са възстановени. Едното се намира в местността Самуилец, а другото, наречено „Еленин гроб“ - в местността Кръста.

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник протойерей Валентин Георгиев, на 18 юни бе осветено и третото черковище в централната част на града в така наречената в миналото Кметска махала.

На мястото е поставен кръст, поляната е изчистена, сложени са пейки, обособен е път до там. Плочите за всички черковища са изработени от бял врачански камък от Зафир Първанов като дарение, а разноските по монтажа са поети от фирмата на г-н Никола Николов.

Черковището в Кметската махала е пряко свързано с фамилията на проф. Панайот Панайотов, понеже в годините назад мястото е дарено от неговия дядо Стоян Попов, а днес инициативата за възстановяването му е продължена като лична кауза от внука му проф. Панайотов.

Следващите черковища, които предстои да бъдат възродени, са тези в Костовската махала, както и това в Еловската махала в местността Колинката.

Съхраняването на три църкви и възстановяването на петте знакови места от миналото на града е изключително важна кауза, защото по този начин се поддържа жива родовата памет и се съхранява историята за поколенията.


Ключови думи
черковище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати