Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Дървата за огрев поскъпнаха с 50%, но пак се чака по месец за доставка

  18.06.2022 11:06
Дървата за огрев поскъпнаха с 50%, но пак се чака по месец за доставка

Кризата на пазара за дърва за отопление, която започна миналата година, се задълбочи още повече с войната в Украйна. Дървата поскъпнаха с 50% за половин година, но по-лошото за търговци и техните клиенти е, че ги няма. Празни складове и спрени машини – това представляват тези дни базите за дърва в Горна Оряховица. Първата причина са пороите, които се изляха миналата седмица и които не позволяват на дървосекачите да влязат в горите. Но и без това временно забавяне трудностите с добива и доставката на дърва са много големи.

В момента записваме за доставка на 20 юли и не се знае дали ще успеем да спазим този срок, признават в една от горнооряховските бази. Хората се изплашиха от кризата и хвърчащите цени на останалите енергоизточници и отново се завръщат към дървата. Те си остават най-евтиното отопление, макар да поскъпнаха драстично, а електроенергията да се задържа изкуствено на ниски цени за битовите потребители.

Пелетите в момента са вече над 800 лева за тон и също стават дефицитни. Много производители в момента изчакват и не произвеждат. При тях токът е основна причина за поскъпването, защото производството е енергоемко, а цената на промишления ток е много висока.

Проблем има и с въглищата. Когато започна войната, те изчезнаха от пазара, а цените скочиха до 900 лева за тон. Големият вносител за региона фирма „Фарадей” запази каквото има за нуждите на „Захарни заводи” и от пазара на дребно въглищата изчезнаха. Добре че беше в края на отоплителния сезон, та кризата не се усети толкова. В момента цените са паднали до 840 лева, но все още няма сигурност в доставките – днес ги има, утре ги няма. А с това, че от две години няма брикети на пазара, хората като че ли свикнаха.

Така че осигуряването на топлото през тази зима ще е трудна задача – първо, че е скъпо, второ, че всичко става дефицитно.

Проблемите в дърводобива са много и трябва сериозна политика на промяна. Това, което е постигнато до тук, е много строг контрол и регулации като на пазар с особено опасни стоки. В това няма лошо, стига обаче да имаше и насърчения за бизнеса, особено за дребния, смятат фирмите в бранша.

Тази година почти няма търгове за дървесина за фирмите, които доставят дърва за отопление. Почти всичко е за големите заводи – те вземат лъвския пай, а за отопление е каквото остане. Пък то почти нищо не остава. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия спряха износа им към Европа и сега търсенето на българска дървесина е огромно. Това е добре за големия бизнес, но за хората, които искат да си купят дърва за отопление, е лоша новина, смятат доставчиците. Всъщност големите фирми са на друго мнение и те също се оплакват от липса на дървесина, „Свилоза” дори обяви, че ще спре производство заради проблеми със суровината.

Но едно е сигурно – доставките на дърва за отопление ще стават все по-ограничени, а цените ще вървят нагоре.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
дърва за отопление
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати