Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Политика

По настояване на Даниел Панов: Кирил Петков се среща с местната власт на 28 юни

  14.06.2022 12:20
По настояване на Даниел Панов: Кирил Петков се среща с местната власт на 28 юни

Среща с местната власт с цел по-добрата й комуникация с централната ще бъде проведена на 28 юни. За това се уговориха днес във Велико Търново премиерът Кирил Петков и Даниел Панов – кмет на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините в България. Срещата ще се проведе по настояване на Панов.

Да, бюджетът е тема, но и друга тема ще обсъдим - цялата идея за децентрализация и как да проведем диалога по нея, коментира Кирил Петков.

Има някакво отношение към местната власт, не знам каква е причината… Две са нещата, които трябва в спешен порядък да бъдат разгледани и едното е електроенергията. Направихме справка какви средства са ни необходими до края на месец май, за да покрием разхода в сравнение със същия период на миналата година – оказа се, че ни трябват 90 млн. лв. Което значи, че за детските градини, социалните услуги и всички, които дават грижи в общините, от октомври ще има голям недостиг на средства. Справката е подадена в Министерството на финансите, каза Даниел Панов.

Второто, обсъждането на което не търпи отлагане, е ефективното управление, за което в  актуализацията на държавния бюджет са заложени 300 млн. лв.

Ще поясня, че в държавната администрация работят  107 000 служители, 26 023 са във всички общини – близо една трета. Трябва да бъде записано 1/3 от тази сума – 100 млн. лв., да бъде дадена за местната власт.

При днешната си среща с премиера Панов постави и въпроса за нуждата от 30,3 млн. лв. за заплати в общините на тесни специалисти, които в момента са с много ниско заплащане.

В една община заплатите варират между 800 лв. и 1 300 лв. Сами може да си направите справка колко получават в министерствата и държавната администрация – ние сме три пъти надолу. Тези специалисти отиват да работят в частни фирми и ние оставаме без нужния административен капацитет. Затова са нужни тези 30,3 млн. лв., коментира инж. Даниел Панов.

Такива срещи трябва да бъдат регулярни, защото и общините, и централната власт имаме една задача – да направим живота на хората по-добър, каза от своя страна Кирил Петков. Според него,  когато се говори за ефективно управление, не може просто едни пари да идат в тази посока. Трябва внимателно да видим какво означава ефективно управление. Препоръчах още днес темата да бъде обсъдена с министъра на финансите, допълни Петков.

Кирил Петков бе във Велико Търново, за да се срещне с 10-годишната Александра Стефанова от ОУ „Бачо Киро“. Премиерът, заедно с образователния министър Николай Денков, кацна на Летището в Горна Оряховица, където бе посрещнат от областния управител Людмила Илиева. 

Момичето изпрати писмо до министър-председателя, че се интересува от политика. Въпреки че имало деца, които й се подиграват за интересите й, тя продължава да смята, че е важно човек да знае кой и как го управлява.

Как се справя с напрежението в Парламента, попита Александра премиера. Момичето мечтае да стане министър-председател, защото иска да вдъхне нов живот на българската държава. Александра мечтае също за България без проблеми и за щастлив народ.

Срещата на премиера с момичето бе в музея „Възраждане и Учредително събрание“. Петков бе посрещнат и запознат с историята на сградата от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов. Това стана в присъствието на министъра на образованието Николай Денков, областния управител Людмила Илиева, народни представители от управляващата коалиция и др.

Малко по-късно Кирил Петков бе в НВУ „Васил Левски“ за 20-годишнината от създаването му.     

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Кирил Петков Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати