Вторник, 27 Сеп 2022
            
Светски Свищов

Журналист и икономист възпяха студентския живот в Стопанска академия

  07.06.2022 16:33
Журналист и икономист възпяха студентския живот в Стопанска академия

Алумни клуб „Студентски театър” към Стопанска академия „Д. А. Ценов”, учреден през 2015 г. с председател Маргарита Дончева, проведе поредна другарска среща в Свищов. В клуба членуват възпитаници от различни випуски и специалности, участвали в Студентския театър.

Повод за тазгодишната среща на клуба бе представянето на дебютния албум на Георги Кушвалиев и Христо Петров – емблематични стожери на легендарния Студентски театър.

Георги Кушвалиев е оглавявал Клуба за естетическо възпитание, чийто наследник е Студентският дом на културата. Бил е радиоводещ, DJ, музикален журналист, сатирик, автор на текстове за песни. Той е и първият носител на наградата „Крилатият козел”, учредена в памет на Радой Ралин. При представянето на последната му книга – „Дебили-недраги” в Свищов през 2019 г., бе удостоен с почетния знак на Академията.

Христо Петров е реализиран икономист, мениджър, общественик и активен спомоществовател като доброволец в Центъра за работа с деца с увреждания, автор на текстове и музика.

Премиерата на дебютния албум, озаглавен „Интимни химни”, събра членове на алумни клуба, представители на академичната общност и граждани. Представеният албум включва 20 песни, свързани с преживявания и спомени на авторите за Свищов, Академията и студентските им години. Първата песен те създават още на студентската скамейка и по думите им, този албум е „събиран частица по частица” в продължение на 48 години.

„Мисля си, че особено сега, в днешното време, подложило на толкова изпитания силата на духа ни, в турбуленцията на тези превратности и нови измерения на съществуването ни, повече от всякога имаме необходимостта да поемем животворната глътка въздух, с която отново да „заредим батериите” с онова вълнуващо чисто, искрено и наивно начало, донесло на всеки от нас толкова много вълнуващи споделени емоции, което ще ни подарят тази вечер Жоро Кушвалиев и Христо Петров!”, каза при представянето на авторите председателят на алумни клуба Маргарита Дончева – дългогодишен директор на Студентския дом на културата.

Преди да изпълнят всяка песен, авторите на текста – Георги Кушвалиев и на музиката – Христо Петров споделиха пред публиката историята на създаването й.

Присъстващите на премиерата получиха като подарък от авторите на албума диск с песните и автографи. „От дистанцията на времето все по-ярко и отчетливо осъзнаваме и ценим онова, което сме имали”, споделиха Георги Кушвалиев и Христо Петров.

След премиерата, членовете на алумни клуб „Студентски театър” се събраха в местността Калето, където на фона на красивия залез над Дунава си припомниха много забавни случки и емоции от студентските си години в Свищов.


Ключови думи
Алумни клуб "Студентски театър"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати