Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Оркестърът на двореца „Шьонбрун” ще свири Щраус в подножието на Царевец

  02.06.2022 16:16
Оркестърът на двореца „Шьонбрун” ще свири Щраус в подножието на Царевец

На 6 август Оркестърът на двореца „Шьонбрун” във Виена ще участва в „Сцена на вековете” в крепостта Царевец с музиката на династия Щраус.

Оркестърът на двореца „Шьонбрун” е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Наред с високото музикално ниво оркестърът се отличава с хомогенно звучене, очарователно изпълнение и извънредно елитарна изява.

Предвид очарованието и върховите си музикални изпълнения Оркестърът на Шьонбрун жъне овации в близки и далечни страни. Досегашните му гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай са преминали при препълнени зали и възторжено аплодираща публика.

Репертоарът на музикантите е специализиран върху произведенията на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Оркестърът отдава голямо значение на Виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на Виенската класика, както индивидуално, така и “по виенски”, благодарение на което е без конкуренция в австрийската столица.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години, е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света.

За коледните празници през 2021 г. оркестърът изнесе два Коледни концерта в България - София (Зала 1, НДК) и Пловдив (зала С. И. Л. А. ). Концертите преминаха при препълнени зали и силно очарована публика. Затова през лятото на 2022 г. виенските музиканти се завръщат в България с обогатена и значително по-широкообхватна програма за още 3 концерта под открито небе, изцяло съставена около произведенията на династията Щраус.

Планираните летни концерти в България ще са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летния им концерт под открито небе, провеждащ се в градините на Двореца Шьонбрун.

Турнето на оркестъра в България е предвидено в 3 вечери: Велико Търново - на Фестивал "Сцена на вековете" на крепостта Царевец, Варна - в един от най-красивите и романтични открити театри на Балканите - Летен театър, a кулминацията на турнето ще се случи в самия център на София на пл. "Александър Невски".

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2 солисти ще оставят без дъх запленената публика, а допълнителното светлинно-визуално шоу ще допълни магията под звездите. В антракта между двете части всички ще имат възможност да се насладят на чаша Sekt или освежаваща напитка, а при невъзможност за провеждане на събитието, поради метеорологични или други причини, парите на всички закупили билети са гарантирани.


Ключови думи
оркъстър на двореца "Шьонбрун" Свеца на вековете
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати