Четвъртък, 01 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Шест градоносни облака са разбили за седмица самолети от Летище Горна Оряховица

  01.06.2022 09:42
Шест градоносни облака са разбили за седмица самолети от Летище Горна Оряховица

За втора поредна година Агенцията за борба с градушките реализира пилотен проект за противоградова защита със самолетен способ. Три самолета, базирани на Летище Горна Оряховица, имат за задача да пазят над 30 милиона декара обработваема земя в Централна Северна и Североизточна България.

Новият сезон за екипа започна в 12 часа на 24 май. До 31 май самолетите бяха направили 4 полета в защитаваните територии с продължителност повече от 12 часа. Обработени са били 6 градоопасни облачни клетки в районите на Средни колиби, Горна Оряховица, Поликраище, Свищов, Пчелище и Угърчин и са използване повече от 500 противоградови палки и пиропатрони. Тази седмица е по-спокойна в сравнение с края на миналата, когато на места в Южна България паднаха много сериозни градушки. В неделя следобед отново се очакват градоносни облаци, опасни за земеделците, коментира изпълнителният директор на Агенция „Борба с градушките” инж. Валери Ценов.

Самолетният способ за борба с градушките е експериментален не само за България, но и за Европа. Когато миналата година беше реализиран първият пилотен проект, българските пилоти и радарни специалисти бяха обучавани от аржентински екипи.

Проектът миналото лято бе финансиран първоначално с 5 милиона лева, а впоследствие бяха отпуснати още 500 000 лева. Активният сезон беше открит на 14 май 2021 г. Базираните в Горна Оряховица три самолета защитават територия от около 30 милиона дка в Централна Северна и Севроизточна България. За трите най-опасни летни месеца са били обработени 164 облака и само от 6 впоследствие е валял град.

Системата за противоградова защита в България се разработва от край на 60-те години на миналия век. До миналата година е била изцяло на ракетен принцип. В момента в страната има 9 полигона с ракетни площадки. Те защитават близо 20 млн. декара в Северозападна и Централна Южна България. Родопите и крайните югозападни части, където миналата седмица паднаха катастрофални за земеделците градушки са незащитени.

Незащитена беше и две трети от територията на Северна България до миналата година, когато се предприе стъпката със самолетната защита. Самолетният способ за защита от градушки представлява обработка (засяване по терминологията на специалистите) на градоносните облаци със сребърен йодид. Целта е втечняване на облака, който се излива като дъжд, а не като град. Смята се, че ракетният метод за защита е по-ефективен – 80% срещу 60% ефективност на самолетния способ. Със самолети обаче е по-евтино, а резултатите от миналата година показват и доста висока ефективност.

Затова е взето решение пилотният проект да се продължи и тази година. Предвидени са близо 5 милиона лева за целта. Организацията на самолетната защита отново е възложена на „Стройпроект” ЕООД на бившия собственик на „Локомотив” (Пловдив) Христо Крушарски. Фирмата, която осъществи на практика идеята и миналата година, бе единствен участник в обществената поръчка за избор на изпълнител.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
самолети традушка Летище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати