Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В паралелката „Обществени науки“ на СУ „Вела Благоева“ учениците опознават себе си и света

  31.05.2022 17:26
В паралелката „Обществени науки“ на СУ „Вела Благоева“ учениците опознават себе си и света

Паралелка „Обществени науки“ с прием след VII клас предлага за учебната 2022/ 2023 г. СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. Паралелката е единствена в областта. С нея ръководството на училището всъщност следва потребностите и желанията на учениците – през последните години около 2/3 от зрелостниците избират философията за втората си задължителна матура. А „Философия“, заедно с „История и цивилизации“, е профилиращ  предмет в паралелката.

Задължителни модули по философия са „История на идеите", „Философия и ценности“, „Култура на мисленето“, „Социална психология“, „Философия и политика“, „Психология на личността“. В часовете по история учениците ще се занимават с култура и духовност, човек и общество, власт и институции. Профилиращите предмети са подбрани така, че да са интересни за учениците и да им дават перспектива за по-нататъшно развитие.

Философията е необятна наука, с която учениците се запознават в VIII клас. Това им помага да станат по-самоуверени, да опознаят себе си и нещата, които виждат около себе си, учат се да обръщат внимание на малките неща, стават по-креативни, започват да разсъждават по-критически, с по-голямо внимание към динамиката, която ги заобикаля. Така стават по-отворени към света, обяснява учителят по философия д-р Ердинч Илхан.

Философията дава метод на всички останали науки, така че тя ги учи как да учат и по останалите предмети. На базата на философията възникват и се развиват всички останали науки. Информационни технологии има навсякъде, философия само при нас. Хората, които искат да бъдат успешни, трябва да разбират философията, допълва и директорът на училището Ангел Янчев.  

Освен философията, английският език също е предпочитан от зрелостниците за втората матура. В паралелката „Обществени науки“ на СУ „Вела Благоева“ той се изучава разширено. Вторият чужд език е испанският, а съвместно с Институт „Конфуций“ ще бъде предлаган и китайски. Група ще бъде сформирана при изявено желание от поне 5 деца, но не е никакъв проблем, ако всички искат да учат източноазиатския език. Всъщност китайският език вече е утвърден във великотърновското училище - от 4 г. там в извънкласна форма го изучават четвъртокласници.

И по отношение на втория чужд език ръководството на СУ „Вела Благоева“ следва желанията на учениците - идеята за китайски в VIII клас от новата учебна година идва до голяма степен и от учениците в VII клас, които попитали директора дали няма възможност и те да учат точно този език.

Обучението по езици в паралелката „Обществени науки“ няма да струва нито един допълнителен лев на родителите – в библиотеката на СУ „Вела Благоева“ има учебници по английски и испански, които осмокласниците могат да заемат за цялата учебна година. Учебниците по китайски ще бъдат осигурени от Институт „Конфуций“.

Що се отнася до безплатните учебници, СУ „Вела Благоева“ изпреварва с няколко години плановете на Министерството на образованието те да са такива за целия гимназиален курс. От издателство „Просвета“ на училището са дарени 15 комплекта, които са на разположение на момчетата и момичетата.  

СУ „Вела Благоева“ изпреварва и други амбиции на МОН – да бори частните уроци. Във великотърновското училище засилената подготовка за националните външни оценявания започва още в Х клас по български и математика и по предмета, избран за втора задължителна матура. В XII клас пък обучението е изключително интензивно. Това става и в часовете, и в клубове за допълнително обучение, където абсолютен приоритет са предметите, по които предстоят матури. Тази си политика ръководството следва също за учениците в IV и в VII клас, като и тук подходът е диференциран – има клубове както за отличници, така и за деца, които се нуждаят от наваксване.

Към днешна дата в СУ „Вела Благоева“ има 50 клуба за занимания по интереси. Акцентът е върху различните видове спорт. Т. напр. д-р Ердинч Илхан е треньор на отбора по бадминтон. Учителят по физическо възпитание Велина Кансъзова пък води лека атлетика, бокс, също тренира волейбол. В момента Кансъзова, заедно със старши учителя по география и икономика и ръководител на туристическия клуб на СУ „Вела Благоева“ Данаил Христов, е на поход с ученици от VII до Х клас, които минават по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Ботевите следовници от СУ „Вела Благоева" се включва за трети път в това най-значимо туристическо събитие в България, като училището финансира самостоятелно участниците си.

Футболът е на особена почит в училището. От ноември клубовете по този спорт води Марин Пендов. Другият треньор е учителят по физическо Добромир Георгиев, който е и футболен съдия.

През новата учебна година Георгиев ще преподава на паралелката „Обществени науки“.

Неин класен ще бъде Пламен Йорданов.

Йорданов е учител по музика, а след броени дни ще изпрати първия си випуск седмокласници.

Надява се те да изберат „Обществени науки“, за да се запази здравата връзка, която имат помежду си и с родителите. В партньорство работят например по проект по Националната програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“.

Предлагаме паралелката за четвърта година. Правим го от любов към обществените науки и в частност към историята, философията, социологията, политологията, обобщава директорът Ангел Янчев.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Обществени науки СУ Вела Благоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати