Понеделник, 29 Авг 2022
            
Други Павликени

Край Върбовка направиха възстановка на битката на четата на Филип Тотю

  26.05.2022 09:26
Край Върбовка направиха възстановка на битката на четата на Филип Тотю

На 21 май в местността „Косматица” се проведе честване по случай 155 г. от битката на Филиптотювата чета при село Върбовка. Мероприятието беше организирано от Кметство Върбовка, НЧ „Христо Ботев-1888”, ОУ „Филип Тотю” с. Върбовка,  ДГ „Цветни мечти”, Антон Антонов и музеолога Диана Митева. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев и кметът на Община Две могили Божидар Борисов.

Честването стартира под звуците на соловото изпълнение на гайдаря Спас Лазаров и химна на село Върбовка. В памет на загиналите четници протоерей Димитър отслужи заупокойна молитва. Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност към подвига на незабравимите герои. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им.

Кметовете на общините приветстваха гостите и жителите на село Върбовка. „В дните в началото на м. май си даваме сметка колко много история е натрупала нашата павликенска земя. През нея са минали четите на Филип Тотю, на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Бачо Киро и Поп Харитон. Всички тези мъже са тръгнали на борба с ясното съзнание за национално отговорната мисия, която имат. Започнали са борба за национално освобождение. Борба, която няма лесно да се ознаменува с победа. Четниците дадоха живота си за тази победа. Дадоха и урок на нас по родолюбие и достойнство“, каза в словото си инж. Емануил Манолов.

Организаторите изказаха сърдечни благодарности на спонсорите, без които нямаше да е възможно осъществяването на мероприятието. Изнесена беше празнична програма, в която се включиха членове на пенсионерски клуб „Надежда” с. Върбовка, децата от ДГ „ Цветни мечти”, възпитаниците на ОУ „Филип Тотю” и Румена Кънчева.

Историческата възстановка на битката на четата на Филип Тотю през 1867 г. се превърна в най-голямата атракция за публиката. Тя се осъществи с финансовата подкрепа на Общински съвет Павликени. Пресъздадоха я Регионални клубове „Традиция“ от градовете Трявна, Сухиндол, Русе и Ловеч. В нея участваха лично кметът на Община Сухиндол инж. Чернев и кметският наместник на село Дъскот Николай Митев.


Ключови думи
Върбовка възстановка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати