Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура Лясковец

В Лясковец поставиха началото на Национален фестивал за инструментални изпълнители

  25.05.2022 15:43
В Лясковец поставиха началото на Национален фестивал за инструментални изпълнители

Първи национален фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика организираха лясковската Школа за народни инструменти „Потомци“ и местното читалище „Напредък-1870“, подкрепени от Община Лясковец. Фестивалът, роден по идея на ръкоовдителя на лясковската школа Стефан Печикамъков, протече при засилен интерес и събра инструменталисти от различни краища на България. Целта на форума е съхраняване и популяризиране на българския музикално-инструментален фолклор, предоставяне на възможност за изява на различни по възраст и фолклорна принадлежност изпълнители на народни инструменти, утвърждаването му като значимо събитие в културния календар на общината и областта, както и приемственост между поколенията.

В два последователни дни на сцената на лясковското читалище се изявиха много малки и по-големи музиканти. Освен децата от Лясковец, се включиха и таланти от Горна Оряховица и Велико Търново, както и от Варна, Пордим, Широка лъка, Габрово, София.

Близо 70 индивидуални и групови изпълнения имаше през двата дни на сцената в Лясковец. Многообразен бе и репертоарът - овчарска мелодия, ръченици, копаници, хора.

Лясковската школа представиха индивидуално Павлина Станчева на кавал, Никола Симеонов, Калоян Иванов и Росен Тонев на гайда, Михаела Тодорова на тамбура, Денислав Йосифов и Ния Илиева на гъдулка. Представено бе и трио гайди, както и камерен състав от струнни инструменти и оркестър за народна музика при смесени, който изпълни „Бабакова ръченица“ и „Балканджийско хоро“.

Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова уважи събитието и малко преди да се състои гала-концертът на лауреатите поздрави участниците и домакините и благодари от сърце за идейния замисъл на събитието и за успешното му първо издание.

В гала-концерта се изявиха и малките музиканти от община Лясковец – ШНИ „Потомци“, оркестърът за народна музика към горооряховския Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“, оркестърът при НУФИ „Широка лъка“ и други. Изпълненията бяха оценявани от жури в състав Димитър Христов – диригент на оркестъра за народна музика към БНР, композитор, преподавател в Национална музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“, Дамян Йорданов – солист в оркестъра на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“, Пейо Пеев – солист в оркестъра за народна музика към БНР, композитор и преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив и Красимир Рачев – преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел.

Наградата за най-малък участник отиде при малкия гайдар Михаил Топалов, който беше и единствен изпълнител в групата на децата от предучилищна възраст. Той е възпитаник на ДЮФА „Българче“ във Велико Търново и изпълни Дайчово и Тракийско хора. Излъчена бе и награда за най-добра интерпретация на пиеса от Коста Колев - при любителите тя отиде при школа „Потомци“, а при професионалистите – при оркестъра от Широка лъка.

Софийският оркестър на любителите „Шопчета-бобчета“ също си тръгна с първо място в своята възрастова група, а при професионалните изпълнители при възрастните наградата взе оркестъра на ФА „Сидер войвода“.

Първи при най-малките кавалджии е Петко Тошев от В. Търново, при средношколците първа се нареди Павлина Станчева от ШНИ „Потомци“, а при по-големите ученици най-добър на кавала е Симеон Костадинов от Габрово. В категорията на професионалистите първо място спечели варненецът Божидар Димитров, а при учениците от 8-12 клас златото е за Венцислав Цегриловски от Широка лъка.

При гайдарите най-добре се справи в групата на учениците от начален курс на обучение Йордан Савов от ОУ „Патриарх Евтимий“, Варна. При по-големите с първа награда е лясковското гайдарче Никола Симеонов, а в групата гайдари от 8-12 клас най-високо отличие заслужи Росен Тонев, също възпитаник на школата-домакин. С първа награда и професионално изпълнение на гайда е и Кирил Йорданов от НУИ „Добри Христов, Варна, а при учениците от групата 8-12 клас с плакет за отличил се участник и златен медал от фестивала си тръгна възпитаник на Широка лъка – Николай Михалев.

На гъдулка при най-малките с първа награда е Васил Станоев от София. На гъдулка отлично се представи и Ния Илиева от „Потомци“, която си поделя златото с Александър Георгиев от софийското училище „Н. Хайтов“. При най-големите гъдулари първенец е Мария Иванова от същото столично училище. При занимаващите се професионално гъдулари в групата на най-големите ученици на първо място се класираха двама възпитаници на НУФИ „Широка лъка“ – Пламена Пехливанова и Лъчезар Йорданов, като последният получи и плакет за отличил се участник.

Най-добър на тамбура при най-малките ученици е отново възпитаник на лясковската школа и това е Михаела Тодорова. В следващите две възрастови групи най-добри на тамбура се оказаха двама музиканти от Габрово – Калоян Минчев и Диана Делуди, а при професионалистите най-добър е възпитаник на училището в Широка лъка – Стефан Смилков. За изпълненията на камерните състави журито отсъди – наградите са за Трио гайди на лясковската школа, за дуета гъдулки Ива и Зара Желязкови от София и за софийската камерна група „Малките шопчета-бобчета“. Камерните състави на професионалистите, взели златото, са Трио „Гайдуница“ и Трио Кавали от Пордим. Камерният състав от смесени струнни инструменти на „Потомци“ също си завоюва злато, а в категорията на професионалистите първенци са двете камерни групи на Широка лъка.


Ключови думи
школа Потомци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати