Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Конкурсът „Нова музика” се завърна на сцената на НЧ „Напредък 1869”

  21.05.2022 13:31
Конкурсът „Нова музика” се завърна на сцената на НЧ „Напредък 1869”

Международният конкурс за популярна песен „Нова Музика” се завърна на сцената на НЧ „Напредък 1869” в Горна Оряховица след ковидното прекъсване със своето XVI издание.

Точно в 12 часа на 21 май председателят на Читалището Атанас Петров даде официалният му старт заедно с журито. Тази година негов председател е Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище гр. Бургас. Създател и ръководител на вокален ансамбъл „Фортисимо“, който представя достойно България на международни и национални форуми. Колегите и са Валентин Мунтеан – композитор от Румъния, декан на катедра музика в Университета в Брашов и Георги Янков - български поп и джаз изпълнител и вокален педагог, създател и ръководител на Вокален състав „Мастър Пиийс”.

Водещи на конкурса тази година са две от дарованията на горнооряховската школа – Светлозар Христов и Кристияна Петкова.

В тазгодишното издание на музикалната надпревара ще вземат участие над 130 вокални изпълнители от 25 града в страната и от Румъния. Сред тях са 90 индивидуални участници от Варна, Бургас, Велико Търново, София, Добрич, Шумен, Пловдив, Търговище, Карлово, Каспичан, Русе, Сопот, Сливен, Панагюрище, Попово, Ловеч, Велинград, Полски Тръмбеш, Дебелец, Нови пазар, Севлиево, Казанлък, Разград, Ямбол и Горна Оряховица, както и 40 участници в камерни форми и вокални формации.

Конкурсът е организиран от Община Горна Оряховица и Народно Читалище „Напредък 1869” и се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Според статута на конкурса „Нова музика” участниците се явяват в 2 категории. Първа категория – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи – 5-9 години, 10-13, 14-17, и 18-25 години.

Втора категория – вокални формации в две възрастови групи- първа до 12 години и втора от 13 години.

По традиция статуетката „Гранд При” на Международния конкурс „Нова Музика” е изработена от известния горнооряховски художник Илия Банков. Сигналът на конкурса е композитора Валентин Тонков, също родом от Горна Оряховица. Грамотите и дипломите на нашите изпълнители са ръчно надписани от художника Мариана Гайдарова.

Творчески директор на конкурса е почетния гражданин на Горна Оряховица и основател на конкурса и вокалната школа в града – Аделина Колева.

Конкурсът започна с надпреварата при индивидуалните изпълнители. Ще продължи и на 22 май (неделя). Входът е свободен за всички приятели на музиката.


Ключови думи
конкурс Нова музика Читалище Напредък Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати