Четвъртък, 30 Юни 2022
            
Велико Търново Култура

Връчиха наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“ на официална церемония във Велико Търново

  21.05.2022 07:52
Връчиха наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“ на официална церемония във Велико Търново

На тържествена церемония във Велико Търново официално бяха връчени общинските награди „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий“, с които всяка година са удостоявани изявени културни дейци, заедно с учители от детските градини и училищата. Празничното събитие събра стотици гости в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, дошли да засвидетелстват своето уважение към отличените си съграждани.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“ са жест и символ на уважение и признателност от цялото великотърновско общество за всичко онова, което хората на образованието, на културата и духовността правят за развитието на историческата и духовна българска столица.

„Днес емоциите са силни, настроението е приповдигнато, защото сме в навечерието на 24 май – Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и културата и огромното й влияние и значение за целия славянски свят. Поклон пред вас, уважаеми учители, дейци на науката, културата, изкуствата и духовността! Пред вас е примерът на светите братя и техните славни ученици Климент, Наум, Горазд, Сава у Ангеларий, на св. Теодосий Търновски, св. Патриарх Евтимий и славните ни предци от Търновската книжовна и художествена школа. Всеки ден вие прилагате в живота, в работата си този пример, всеки ден продължавате делото им и се грижите както за най-важното – децата и младите хора, така и за духовното израстване на цялото общество. Благодаря ви, че сме заедно в каузата Велико Търново – Историческата и духовна столица на България, да се утвърждава като световен център на българщината“, каза Даниел Панов, след което официално връчи отличията.

Носители на награда „Култура“ за ярки постижения за 2022 година са:

- в областта на сценичните изкуства: Юлита Фъсева и Димитър Местдаг, които са в основата на популярния в България и извън пределите й Фестивал на класическата камерна музика „Арбанаси Самър Мюзик“;

- в областта на културно-историческото наследство, архитектура и естетизация на градската среда: аpx. Драгомир Йосифов и Денислав Сираков;

- за произведение на изкуството или културно събитие за деца - Театър „ВЕСЕЛ“;

- в областта на аудиовизуалните изкуства и фотографията - творчески колектив „Co-interaction” в състав проф. Светослав Косев, гл.ас. д-р Атанас Марков и ас. д-р Симеон Желев;

- за медии и публицистика в областта на културата: Николай Венков от в-к „Янтра днес“.

Носител на награда „Култура“ в категорията за впечатляващ и най-успешен дебют и изяви на млад творец в период до пет години е великотърновската оперна певица и солист на Варненската опера Мария Павлова.

Като солист на Варненската опера Мария Павлова дебютира в най-големия летен оперен фестивал в България – „Сцена на вековете“, провеждащ се всяко лято в крепостта Царевец във Велико Търново. Във втория сезон на фестивала Мария обира овациите на публиката с ролята й на Джемина в мюзикъла „Котки“ на Андрю Лойд Уебър. Година по-късно тя в ролята на Луиза Пулидо в мюзикъла „Зоро“. А през 2021 година – в шестото издание на оперния летен сезон, Мария Павлова излиза на сцената на Царевец като Памина в една от най-популярните опера на Моцарт – „Вълшебната флейта“. Партнира си и с Орлин Горанов в мюзикъла „Човекът от Ла Манча“.

С награда „Св. Патриарх Евтимий“ в категорията „Учител на годината“ бяха удостоени:

- в категория „Предучилищно възпитание“: Марийка Дачева от ДГ „Райна Княгиня“;

- в категория „Начален етап“: Ирена Пенчева от ОУ „Бачо Киро“;

- в категория „Прогимназиален етап“: Маринка Минчева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“;

- в категория „Гимназиален етап“: Генка Минчева от ПМГ „Васил Друмев“.

- в категория „Колектив на годината“ за предучилищно възпитание: ДГ „Иванка Ботева“, а от училищата призът грабна ОУ „Бачо Киро“.

Празничната вечер завърши с постановката „Чичовци“, която бе подарък от Община Велико Търново за всички гости на събитието.


Ключови думи
награда Култура