Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Дружество „Ряховец” ще привлича инвеститори в Горна Оряховица

  20.05.2022 13:06
Дружество „Ряховец” ще привлича инвеститори в Горна Оряховица В момента Индурстриалната зона не е твърде привлекателна с рушащите се сгради и бурната диворастяща растителност

Общинският съвет създаде еднолично акционерно дружество „Индустриален парк – Ряховец”, чиято цел ще е разработване на новите промишлени зони край Летището и с това превръщането на Горна Оряховица в един от големите индустриални центрове в Северна България. Гласуването на новото общинско дружество беше единодушно, въпреки заявяваното вече няколко пъти несъгласие на опозицията с избрания от администрацията формат. Дори при гласуването на бюджета съветниците от БСП поискаха създаването на дружеството да се отложи и да се работи по формат с участието на държавата.

Все пак общинската администрация предложи изцяло общинско дружество с ограничена отговорност и ден преди гласуването в ОбС стана ясно, че минаването на точката е много проблемно. След няколко совалки на съветници от различните групи, все пак бе постигнат компромис. В деня на сесията бе вкарано ново предложение за създаване на ЕАД – акционерно дружество с едноличен собственик на капитала (100 000 лева, разпределени в 1000 акции по 100 лева) Общинския съвет.

Избран беше и Съвет на директорите от трима души с 3-годишен мандат. В него влизат инж. Клавдия Ганчева, Цветелина Цанкова и Радослав Радев. Двамата се оказаха непознати за повечето съветници и затова от различните групи бе направено искане те да се представят пред ОбС на някое от следващите заседания, когато ще трябва да покажат и правилата за работа, които ще изготвят и плановете си за действие. В двуседмичен срок Съветът на директорите трябва да се събере и да разпредели ролите си в него, като избере председател, зам. председател и изпълнителен директор.

Избирането на инж. Клавдия Ганчева в управата на търговското дружество означава, че Общината отново ще има нов секретар. Най-вероятно една година преди изборите няма да се обявява конкурс, а мястото ще заеме Анелия Димитрова, която изпълняваше длъжността по времето, когато  Клавдия Ганчева беше депутат.

След като съветниците гласуваха единодушно предложението за ЕАД, кметът инж. Добромир Добрев оттегли своето за ЕООД и поздрави съветниците за единството. Това е бъдещето на Горна Оряховица. Вероятно в първите две години няма да усетим някакъв ефект, но в малко по-дългосрочен план, днешната ни крачка ще доведе до превръщането на Горна Оряховица в голям индустриален и логистичен център, каза кметът.

Задачата на търговското дружество е да превърне запустелите терени на бившите поделения край Летището в истинска индустриална зона с изградени комуникации и инфраструктура, които да привлекат инвеститори. Мястото е чудесно в логистичен план заради транспортната свързаност и географското положение. Но засега това са единствените му предимства, тъй като с годините запустение се е превърнало в диворастяща гора. Първите задачи на новото търговско дружество ще са да се направи проектиране за инфраструктурата, която е необходимо да се изгради и паралелно да се търсят източници за финансиране. Очаква се, че ще има много програми, които ще дават средства за такива проекти в следващите години. Другата надежда е, че след като има изградена индустриална зона, тя ще привлече производства и логистични бази, които да променят икономическия облик на региона, развивайки и високи технологии и иновативни производства.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
„Индустриален парк – Ряховец”
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати