Понеделник, 15 Авг 2022
            
Горна Оряховица Общество

Над 300 баници опитаха гостите на Празника на дрипавата баница във Върбица

  14.05.2022 15:45
Над 300 баници опитаха гостите на Празника на дрипавата баница във Върбица

Над 300 баници представиха повече от 600 участници в тазгодишния Празник на дрипавата баница във Върбица. Майстори от 40 населени места от 18 общини в 10 области показаха своите умения. Опитаха ги стотици гости, които не се изплашиха от сутрешния дъжд, а изпълниха Върбица със своето добро настроение.

Това е празникът с най-много участници и баници до сега, сподели секретарят на НЧ „Градина Върбица 1894“ и главен двигател на събитието Анелия Димитрова.
Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати.
На щандовете на кулинарите бяха изложени баници със сладки и солени вкусове. Наред с традиционните със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, суджук, локум, тиква, с боб и праз, с ориз и лук, с патладжан и гъби, с пилешко месо, с царевично брашно, с листа от червено цвекло, със сладко от люти чушки, втасала мазница с трендафил, та дори с грозде. Имаше още банички на тостер, с халва и прясно мляко, засукана баница, тиквеник, щрудел, пияна баница, плуваща баница и още много други.
Наред с многото баници, които бяха изложили, кулинарките от Клуба на пенсионера в Козаревец, по традиция почерпиха гостите и с мекици, които правеха на място. Над 30 вида баници показаха майсторките от с. Изгрев, които не за първи път също са атракция на празника. Освен традиционни сладки и солени баници, те бяха направили баница с риба тон, с пиле и гъби, с тученица, със сушени домати, с връхчета от коприва, с ориз, с манголд. И ако някой е пропуснал да опита баниците на кулинарките от Козаревец и Изгрев ще може да се наслади на техните гозби на предстоящия Празник на горнооряховския суджук.
Иновативно бе и участието на Ивета Вескова от Шумен, която бе дала атрактивни имена на своите баници – Оби Уан, Хълк и Попай. Освен това грижливо се беше погрижила да изпише съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в баниците. Оби Уан е с едно яйца, Хълк е с кайма, а Попай, както всеки който е гледал детското филмче, би се досетил, че е със спанак. А калориите написах, защото напоследък има все повече хора, които се грижат за здравето си и следят с какво се хранят, коментира младата дама.
Своите банички в кошничка пък представяше и най-младият участник в празника – 9-годишният Стефан Стелянов от с. Гостилица.
Нелеката задача да оценят всички тези многобройни баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат Master Chef и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в Hell's Kitchen.
За гостите имаше и друга атракция – 76-годишната баба Стефка учеше желаещите как се точат кори за баница. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени.
Завидно майсторство с точилката и тази година демонстрира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
Малко преди това той и кметът на селото Йордан Петров и секретарят на читалището Анелия Димитрова поздравиха жителите и гостите на Върбица. Да си пожелаем здраве и бъдност, да спазим традицията на предците. Нека ни е пъстро и уханно в душите, светло и обично в сърцата, каза инж. Добрев и пожела на всички присъстващи на празника весело настроение.
Гост на празника бе и заместник-кметът Стефчо Алипиев.
След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. На сцената се качиха близо 40 фолклорни състава и индивидуални изпълнители, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.


Ключови думи
баница Върбица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати