Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество Свищов

125 г. от гибелта на Алеко Константинов бяха отбелязани днес в Свищов и София

  11.05.2022 14:11
125 г. от гибелта на Алеко Константинов бяха отбелязани днес в Свищов и София

На 11 май Община Свищов организира възпоменателен ден по повод навършването на 125 години от убийството на Алеко Константинов. Пред паметника на Щастливеца в родния му град Свищов се събраха ученици, представители на общинското ръководство и различни институции, които изразиха своята признателност пред неповторимия и уникален български писател, адвокат и общественик.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов разказа за последните часове на Алеко. Той подчерта, че животът на Алеко е твърде кратък, но достатъчен, за да остави дълбок отпечатък в българското художествено слово.

„Алеко Константинов умира, но това, което остава след него като нещо неумиращо, е неговият нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен, върховен идеал – „Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си!“, допълни още Маринов.

Възпоменателно поклонение се състоя и пред гроба на писателя в Централни софийски гробища, където представители на Българския туристически съюз, културните и образователни институции в Свищов и граждани отдадоха почит на достойно извървяния житейски път на Алеко.


Ключови думи
Алеко 125 г.
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати