Петък, 12 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Ученици управляваха за ден Община Горна Оряховица

  10.05.2022 14:18
Ученици управляваха за ден Община Горна Оряховица

Шестима ученици застанаха начело на Община Горна Оряховица в рамките на националната инициатива „Мениджър за един ден“. Младежите кандидатстваха за различните позиции на специализираната платформа на „Джуниър Ачийвмънт България“. Тази година националната инициатива преминава под надслов „Силата на един екип“.
Учениците бяха посрещнати от общинското ръководство в лицето на кмета инж. Добромир Добрев и след кратък разговор, всеки зае своето място.
В стола на кмета седна деветокласничката от СУ „Вичо Грънчаров“ Преслава Георгиева. Тя е кандидатствала за позицията на градоначалник, за да види отблизо как преминава един работен ден на кмета. Отвън е много лесно да искаш и да критикуваш, но когато си от другата страна и трябва да вземеш важни решения, максимално удовлетворяващи страните, това вече е много отговорно и трудно, сподели Преслава. Заедно с инж. Добрев тя проведе няколко срещи, участва в разпределяне на задачите за деня, разгледа и новия Общ устройствен план на община Горна Оряховица.
Паула Стефанова зае мястото на председател на Общинския съвет. Младата дама е в 11 клас на ПГЛПИ „Атанас Буров“. Въпреки, че изучава специалността „Електронна търговия“, тя няма нищо против да се занимава с административно-правни въпроси. Заедно с председателя Даниел Костадинов, Паула разгледа заседателната зала на Общинския съвет, както и залата за електронно гласуване, където се провеждат сесиите на Общинския съвет.
Как се формира и как се разпределя бюджетът на Общината научи осмокласникът от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Мирослав Гюров. Момчето учи в специалност „Компютърни техники и технологии“. Имаме нужда точно от такива подготвени кадри като вас за бъдещото електронно управление, насърчи го заместник-кметът по „Бюджет и финанси“ Николай Георгиев. Двамата разговаряха по различни теми, свързани с управлението и разпределението на средствата. Интересно ми беше какво е да си на тази позиция и затова реших да кандидатствам, сподели Мирослав.
Още един осмокласник от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ участва в управлението на Общината днес. Галин Георгиев седна в стола на заместник-кмета по „Хуманитарни дейности“ Григор Минков. Двамата веднага се заеха с ежедневните задачи, разпределянето на седмичните задължения, имаха среща с граждани, а младият зам.-кмет получи дори и две покани за гостуване на предстоящи събития. Интересно ми е да видя какво се случва отвътре, сподели Галин, който изучава специалността „Приложно програмиране“. През май месец в нашия отдел е особено динамично, тъй като е наситено с празнични прояви, а организирането на едно събитие като Празника на града не е никак лесно, обясни заместник-кметът Григор Минков.
Деветокласничката Десислава Хаджидимитрова зае позицията на заместник-кмет по „Териториално, селищно устройство, общинска собственост и екология“. Момичето изучава „Приложно програмиране“ в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, но и тя се интересува от дейността в общинска администрация. Работата ни е много динамична. Всичко, което направим или не направим, се вижда веднага от гражданите, затова трябва да действаме адекватно и отговорно, сподели зам.-кметът инж. Деница Коева. Тя запозна момичето с различните дейности в ресора. Двете разговаряха и за проекта за подмяна на старите отоплителни устройства.
Искам да продължа образованието си в областта на публичната администрация. Въпреки че изучавам банково дело, исках поне за един ден да видя какво се случва в една администрация, сподели единадесетокласничката от ПГЛПИ „Атанас Буров“ Борислава Борисова. Тя зае позицията на заместник-кмета Стефчо Алипиев, който е с ресор „Икономическо развитие, международни връзки и спорт“.
В края на работния си ден младежите получиха сертификати за участието си в националната инициатива „Мениджър за един ден“, както и символични подаръци от Община Горна Оряховица.

Пожелавам ви да бъдете здрави, да сте последователни и упорити, да се реализирате в областите, в които сте решили, а защо не и след време да заемете тези позиции, в чиито столове седнахте днес. Винаги има нужда от свежи идеи и адекватни предложения, които да се реализират в полза на гражданите на община Горна Оряховица, пожела на младите хора кметът инж. Добромир Добрев.


Ключови думи
Мениджър за един ден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати