Вторник, 09 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица прави сделка с НКЖИ и взема 5-етажна сграда до Пазара

  08.05.2022 06:27
Община Горна Оряховица прави сделка с НКЖИ и взема 5-етажна сграда до Пазара

Община Горна Оряховица и Национална компания „Железопътна инфраструктура” правят нещо като бартер на имоти, в резултат на което НКЖИ ще оформи свой парцел на Гарата, а Общината ще получи 5-етажна сграда в центъра на града. Инициативата е на Железопътната компания, която изчиства проблемите в собствеността си и парцелите, които има. Част от имот на компанията на Гара Горна Оряховица (парцел между „Цар Освободител” и „Иларион Макариополски”) включва по карта улици, които в действителност ги няма. За да се изчистят проблемите трябва да се направи частично изменение на ПУП и въпросните площи, които се водят улици, а всъщност са част от имота на НКЖИ, да им се предадат и документално.

В замяна на добрата воля на Общината, НКЖИ е готова да й предостави свой имот на центъра на Горна Оряховица. НКЖИ е дала принципно съгласие за отстъпване на сградата на Община Горна Оряховица, но все пак предстоят няколко административни стъпки по този път. След като общинските съветници дадоха съгласие за придобиването на имота, кметът трябва да започне процедура по искането му. Чрез областния управител трябва да се отправи искане до МРРБ за промяна на собствеността от държавна на общинска. В момента сградата е собственост на Министерството на транспорта, което я предава за управление на НКЖИ.

Вероятно ще минат месеци, а може и години, докато се смени собствеността, но имотът си заслужава. Става въпрос за 5-етажна сграда на ул. „Македония” 13. Сградата гледа към Пазара и Автогарата. Масивно строителство от 1967 г. със застроена площ от 278 кв. м. Актувана е като частна държавна собственост само преди месец и в този акт оценката е 497 618 лв. Състоянието вероятно е лошо, защото не е обитавана от близо 20 години и никой не се е грижил за имота. Общината я взема с идеята да прехвърли там част от „външната” администрация – „Земеделската служба”, различните съюзи, архивите на многобройните проекти могат да намерят място в новата общинска сграда. Пък и да не стане изнесена администрация, сградата си струва и като потенциален обект за продажба на това атрактивно място.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
НКЖИ Община Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати