Сряда, 10 Авг 2022
            
Общество Павликени

Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

  07.05.2022 19:14
Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

Павликени отново посрещна всички любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на „Празника на яйцето“. Местният фестивал беше организиран за първи път преди девет години и оттогава се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски, ученически и самодейни състави, щандове на занаятчии и местни производители, детски работилници и кътове, увеселителен парк, както и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“. Водещ на събитието беше Георги Низамов.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, бяха предвидени за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.

Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Добра надежда-1896“, с. Караисен. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от самодейната трупа бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите. Любопитна за гостите беше т.нар. „мъжка“ ракия, както и пелин с 36 билки, производство на местната изба.

Началото на празника беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „За нас в Павликени казват, че сме хубави хора, най-вече заради нашето гостоприемство. И ето – отново паркът е пълен; отново имаме щедра и разнообразна програма и отново имаме повод да бъдем заедно. Около българските трапези е винаги пълно с весел глъч и богато наредени ястия. И яйцето е основната съставка за много от тях. Затова този кулинарен продукт е наша емблема“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха почетният гражданин на Павликени Весела Лечева, народният представител Йордан Терзийски, заместник областният управител Огнян Стоянов, кметове на общини и председатели на Общински съвети от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Заместник-кметът на община Полски Тръмбеш Росен Русанов се справи най-бързо с обелването на сварени яйца.

В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи народният представител Йордан Терзийски, който впечатли журито с ефектна архитектурна конструкция от яйца и зеленчуци.

Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита.

За предястието „Солена торта“ бяха отличени кметство Батак. Първенци в категория „Основно ястие“ станаха учениците от ПГАТ "Цанко Церковски" с ястието "Приказна каляска". Тортата „Книга“ пък впечатли най-много дегустаторите и донесе първо място в категория „Десерт“ на ДГ "Буратино" с. Стамболово.

Специална томбола с голяма награда електрически скутер беше проведена с публиката.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета. Организираха ги аниматорите от агенция „Елмазови“ – Севлиево.

Много местни производители показаха своята продукция на специалния занаятчийски базар.

На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Вечерта на празничния ден завърши с концерт на Атанас Колев – любимец на всички тийнейджъри, които поискаха именно той да е голямата звезда на „Празник на яйцето 2022“.


Ключови думи
Празник на яйцето в Павликени Иван Звездев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати