Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Елена Общество

Фестивалът „Веселие в Елена“ събра над 1000 изпълнители от цялата страна

  05.05.2022 10:44
Фестивалът „Веселие в Елена“ събра над 1000 изпълнители от цялата страна

Петото издание на фолклорния фестивал „Веселие в Елена“ се проведе от 29 април до 1 май и събра над 1000 участници от различни клубове и школи в страната.

Първи на сцената в петъчната вечер се изявиха най-малките балканджийчета с ръководител Йорданка Грънчарова. Те донесоха много настроение и усмивки по лицата на зрителите. Последва част от състезателната програма, както и концерт на певицата Димана Боянова, която успя да вдигне публиката за кръшни хорà.

Официалното откриване на събитието бе в събота, на 30 април. Водещата и организатор Димитрина Иванова приветства събралото се множество на градския площад „Христо Ботев“. Кметът на Община Елена, под чийто патронаж се провежда фестивалът, пожела успех, празнично настроение и творческо вдъхновение на всички изпълнители и гости на събитието, събиращо любителите на родния фолклор и на традициите.

Фолклорни състави, оркестри и индивидуални участници от всички краища на страната се впуснаха в оспорвана надпревара, в която не липсваха емоционални и спиращи дъха моменти.

Компетентното жури, съставено от специалисти в различни области на фолклора и народното творчество, оценяваше изпълнителите в трите фестивални дни. Прекрасните изпълнения затрудниха Антоанета Асенова-Данова, Светослав Петров и Марек Дяков, които успяха безпристрастно да отличат победителите в различните категории.

Носители на големите награди на организаторите от НЧ „Напредък – Елена – 1863“ станаха от тамбурашкия оркестър в град Бобов дол, както и танцов клуб „Хоро – Н“, град Ботевград.

Призовете на Община Елена завоюваха ансамбълът за автентичен фолклор при НЧ „Дочо Михайлов – 1906“ село Бабук, община Силистра, както и женска певческа група при НЧ „Христо Ботев – 1928“ село Говедарци, община Самоков.

С наградите на танцова формация „Балкандийче“ бяха отличени - гайдарският оркестър от град Твърдица и танцовият състав „Лудо младо“ при НЧ „Напредък – 1870“, град Лясковец.

Журито раздаде и още няколко приза – „Пазител на традициите“ се оказа танцова група „Неда“ от град София с ръководител Людмила Александрова. Наградата за правилна методическа работа отиде при Павлина Кълчишкова – ръководител на танцов състав „Лудо младо“ при НЧ „Напредък – 1870“, град Лясковец. Отличие за хореография получи Нина Велева, ръководител на танцов клуб „Хоро – Н“, град Ботевград.

За „Отличаващо се присъствие“ се откроиха певческа група при фолклорен клуб „Плетеница“, град Велико Търново, а отличието на спомоществователите взеха фолклорна танцова формация „Венети“ при НЧ „Рила – 1898“, град Долна Баня. Имаше награди също така и за малък и голям зевзек, както и за най-възрастен и най-малък участник.

Освен с песни и танци, част от изпълнителите впечатлиха и с автентични носии, които представиха пред публиката. Те неслучайно получиха признание за това, че продължават да пазят българските традиции живи.

Фестивалът „Веселие в Елена“ се превърна в повод за събиране на стари приятели и за създаване на нови, за обмяна на общи интереси, както и за развиване на връзки между поколенията.

Събитието приключи с емоционално награждаване, защото когато в нещо се влага любов и усилие, то несъмненено завършва успешно./ сн. Община Елена


Ключови думи
Веселие в Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати