Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

С урок „Науката в моя дом” откриха новата STEM класна стая в Поликраище

  27.04.2022 14:53
С урок „Науката в моя дом” откриха новата STEM класна стая в Поликраище

Открит урок „Науката в моя дом” показаха на своите гости учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище. Така училището официално откри новата си класна стая, изградена по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

„Класна стая за креативни дигитални създатели” е проект, разработен от екипа на училището и финансиран с 45 000 лева от Националната програма и 6000 лева собствено участие. Училището е подкрепено от много дарители като „Зони” ЕООД, „ХИТ”, „Арт интериор”, „Каси темпра пак”, „Енел”. Класната стая е с две насочености – развитие на знанията по природо-математичните науки и занимания по роботика.

Създадена е нова методика за провеждане на занятия с включването на няколко учебни предмети най-вече с практическа насоченост за решаване на конкретни проблеми и казуси, поставени от бизнес партньори. Работи се по метода „брейн сторм”. Целта е да се активира мисленето на учениците като се избягва заустяването на теоретични знания, а се активира умението за решаване на конкретни задачи. Другата цел е привличането на ученици от Поликраище и съседните села, които в момента учат в градовете. През лятото на 2021 г. направихме занималня за децата от селото и техни гости, като приложихме тази СТЕМ методика. На децата им беше много интересно и дадохме пример, че можем да предложим модерно образование, казаха учителите от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Те са работили с обучителя методист Гари Ричард Роландс – сътрудник на БАН и ръководител на курсове по обучение по метода STEM. Съвместно са разработени 8 урока, които биха могли да бъдат предоставени и на други училища. Един от тях е „Науката в моя дом”, който беше показан след церемонията по откриването.

Самото тържество започна с освещаване и благослов от отец Зоран, който служи и в Поликраище. Той напомни, че вярата и науката не само не се изключват, а напротив – допълват се в обяснението и представянето на прекрасния свят, който ни заобикаля на Земята. Гости на церемонията бяха зам. областният управител Огнян Стоянов, представители на Община Горна Оряховица, РУО, директори от горнооряховски училища, приятели и родители. Гордея се, че след толкова перипетии успяхме да постигнем това и да ви посрещнем в тази модерна класна стая. В нея ще израстват както нашите деца, така и нашите учители, сподели директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Ани Нейкова.


Ключови думи
училище Поликраище STEM кабинет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати