Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Откриха новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, обединяват Стара и Нова болница

  27.04.2022 14:12
Откриха новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, обединяват Стара и Нова болница

Новият корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” бе открит официално днес. Така бе сбъдната мечтата на поколения лекари.

През 2015 г. Министерството на здравеопазването поиска да бъдат определени т. нар. оперативни имоти, които са пряко свързани с дейността на болниците и не подлежат на продажба), а неоперативните да бъдат продадени, защото са само разходи за дружествата. Във Велико Търново недостроеният хирургичен корпус бе продаден на търговска верига, а след проведените процедури, преди 4 г. започна изграждането на новия корпус. Строителството приключи преди около година, след което се пристъпи към поръчките за обзавеждане и оборудване на корпуса.

Предизвикателство е не само да бъде построен един болничен корпус, но и да бъде обзаведен така, че да е комфортно и за пациентите, и за персонала. В момента тече процедурата за издаване на акт 16, веднага щом приключим, отделенията от Старата болница ще бъдат преместени в новия корпус, обясни изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев, който се оттегля от поста.

Именно д-р Филев и главната сестра Йорданка Минекова прерязаха лентата.

Да пожелаят успех за церемонията дойдоха областният управител Людмила Илиева, кметът инж. Даниел Панов, народни представители, общински кметове, управители на болници от цялата страна, много колеги. Сградата освети отец Славчо.

Болницата вече ще работи като единен организъм, обяви д-р Филев, и припомни историята на болницата.

Търновската болница вече е много по-добро лечебно заведение – пациентите ще бъдат на едно място, няма да бъдат разкарвани за всяко изследване между двете бази, линейки няма да сноват постоянно между База 2 и База 2. В условията на спешност оперативните екипи няма да имат нужда да чакат пристигането на анестезиолози и консултанти, изброи част от предимствата от сливането д-р Филев. Той благодари на всички, които през цялото време са били съпричастни към проекта. Малко по-късно д-р Филев лично представи на гостите социално-битовите условия в новия корпус.

Д-р Филев и екипът му бяха поздравени от областния управител Людмила Илиева и кмета инж. Даниел Панов, а благородната си завист не скри управителят на Областната болница в Сливен и председател на Националното сдружение на областните болници д-р Васислав Петров.

Желанието за сливането на отделенията от Старата и Новата болница е десетилетно. В крайна сметка мечтата на колегите си сбъдна д-р Стефан Филев. В реализирането й са вложени около 4,5 млв. лв. от продажбата на недостроения хирургичен блок, други 3,5 млн. лв. са нисколихвен заем при 1% лихва, използвани са и собствени средства на дружеството.

Единствената получена помощ са 800 хил. лв. от Министерството на здравеопазването, които бяха отпуснати по времето, когато министър бе проф. Костадин Ангелов.

Професорът вникна в същината и ни осигури средства за обзавеждане и оборудване, сподели днес д-р Филев.

Новата сграда ще приеме от Стара болница отделенията инфекциозно, неврологично, ортопедично, неонатологично и акушеро-гинекологично. Единствено физиотерапията няма да бъде преместена, а ще се премести в сегашното АГО. Обединението ще спестява на МОБАЛ разходи в размер на 400 000 лв., които ежегодно отиват за транспорт между двете бази, отопление и др. Спестените средства пък ще бъдат вложени в повишаване на качеството на предлаганите грижи. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати