Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други Общество

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ започва двумесечна кампания за измерване на костната плътност

  25.04.2022 12:25
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ започва двумесечна кампания за измерване на костната плътност

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица и тази година ще проведе двумесечна кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени. Инициативата ще стартира след празниците, от 7 май и ще продължи до края на юни.

Всеки, който желае да се изследва на модерния компютърен томограф, който има специално вграден софтуер за целта, ще заплати за изследването 40 лева.

Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.

Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от близо 5 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия).

Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

През предходните години кампаниите за измерване на костната плътност в стационара преминаха при голям интерес. Не само новооткритите случаи, но и пациенти с установена остеопороза получиха консултации от ендокринолог за навременна терапия.

Желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

 


Ключови думи
МБАЛ Св. Иван Рилски Горна Оряховица костна плътност
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати