Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Певецът Росен Антонов включва Горна Оряховица в Международния концертен проект „Морал и мир”

  18.04.2022 10:35
Певецът Росен Антонов включва Горна Оряховица в Международния концертен проект „Морал и мир”

Горна Оряховица ще бъде един от градовете, в което ще се реализира проектът „Морал и мир”, зад който стои оперният и поп певец Росен Антонов и екипът на неговата музикална компания „Рос 96”. Проектът стартира на 21 септември 2020 г. с концерт на площад „Батенберг” в столицата. За началото беше избрана датата, на която се отбелязва Световния ден на мира и това стана много преди сегашната война в Украйна. Това, което се случи тази пролет, и което показа колко всъщност е крехък мирът в нашия свят, само засилва посланието на поредицата концерти, организирани от екипа на Антонов.

Черноморските градове бяха първите след София, които дадоха сцена за „Морал и мир”. Междувременно Росен Антонов беше поканен на среща с консула на Кралство Йордания в България Н. Пр. проф. Хасан Бармауи и на нея бе договорено концертно турне през юни в Йордания, като по този начин ще се отбележат 55 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави и ще се подкрепи идеята за мир по света.

Росен Антонов планира и грандиозен концерт в центъра на Виена това лято. Негови партньори са Австрийската асоциация за мир, която обединява много мощни компании, развиващи се в различни бизнес сфери. Мисията на концерта във Виена ще бъде да се подкрепи опазването и възстановяването на културно-историческото наследство на Украйна. В концерта ще участват различен тип артисти, както и голям симфоничен оркестър.

И някъде между тези големи международни изяви Росен Антонов вмества и Горна Оряховица, която посети за първи път на 47-годишна възраст и малко по неволя трябваше да остане по-дълго от планираното. Но всяка случайност е скрита форма на потребност, казват.

Поканата да дойде в Горна Оряховица отправил Георги Симеонов – известен като Дядо Коледа, който раздава подаръци, за да помага на хора в беда. Двамата се запознали в Историческия парк в село Неофит Рилски, Варненско, където Росен имал концерт. И в крайна сметка в края на миналата седмица артистът се озовал в родния град на Буров (паметникът на големия банкер е може би първото място, което посетил, заедно с поклонението пред бюстовете на Македончето и Левски). Едно от задачите на Антонов била да се срещне с кмета инж. Добромир Добрев, за да му предложи да се включи в концертния проект за мир. Пътувайки насам, станало ясно, че лош бензин, който заредили на излизане от София, е прецакал колата и проблемите се оказали сериозни. Колата била прегледана в сервиза, обслужващ общинските коли и майсторите казали, че трябва спешен ремонт. Така че се наложило Росен и екипът му останат в Горна Оряховица няколко дни и тук драматичният тенор посрещна именния си ден.

Горна Оряховица всъщност го изненадала приятно, особено със зеленото богатство над града и с Камъка. И плановете му са да се върне и то няколко пъти съвсем скоро. Докато разговаряли с кмета инж. Добромир Добрев, получил покана да участва в празничния концерт на 29 май, а след няколко месеца ще направи и голям самостоятелен концерт със симфоничен оркестър. Двамата всъщност не са говорили само за музика и мир, но и за бизнес. Антонов свързал кмета със своите партньори от Австрийската асоциация за мир с желанието да се открият контактни точки за инвестиции и бизнес между двете страни.

Росен Антонов, който е второ поколение певец, изпълнява както оперна, така и популярна музика. За някои е известен като българския Елвис, макар самият той да бяга от всякакви сравнения и да иска да бъде себе си. Не по-малко колоритни са момичетата от екипа му, които се грижат за медийния образ на проекта „Морал и мир”. Жана-Клод е режисьор, неин кръстник е Жан Клод ван Дам. Клеопатра пък е културист. Двете са правнучки на Паисий Хилендарски по майчина линия и са направили книга за родословното си дърво.

По време на война първото, което умира, е истината. Тогава трябва да се намеси моралът, за да запазим човешките си отношения. Така Росен Антонов, който има награда от ЮНЕСКО за опазване на мира, обяснява идеята на своя проект. Другата страна на нашата мисия е да подкрепяме градивния, знаещ и можещ млад човек. Затова бихме се радвали да дадем възможност за изява и на други изкуства, спортни дейности, мода, на хората, които създават нещо, споделя Росен Антонов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Росен Антонов Проект "Морал и мир" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати