Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество Павликени

Клон на тракийско сдружение ще бъде основан в Павликени

  15.04.2022 12:49
Клон на тракийско сдружение ще бъде основан в Павликени

Клон на Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни” ще бъде основан в Павликени. Тази тема обсъждаха членове на националното сдружение, които се събраха на среща в заседателната зала на Общински съвет – Павликени по покана на председателя Христо Кавалски.

Потомците на тракийски бежанци от с. Търново, Узункюприйско, Одринска Тракия живеещи в град Павликени се събраха и разговаряха със синовна обич и преклонение към дедите си. Срещата беше делова, но и вълнуваща, с много топлина и заряд, и с много предложения. Присъстващите говориха за паметта, за добрите намерения и си дадоха обещания за по-доброто настояще и по-оптимистичното бъдеще. Те решиха да започнат процедурата за юридическо учредяване на местен клон на сдружението.

За историята и съдбата на тракийските бежанци от с. Търново и за всичките потомци на тракийски бежанци, живеещи днес в общината разказа с подробности историкът Нели Цонева. Тя посочи, че бежанците в Павликени след Освободителната Руско-турска война 1877-78 г. са предимно от българските села в Тракия. Те стават част от демографската характеристика на Павликени още в първите свободни години, но основната маса бежанци се преселват след националната катастрофа през 1913 г., а голяма част от тях са от с. Търново от одринския санджак. Във фонда на Исторически музей – Павликени са съхранени спомените на неколцина преселници, както и на техните наследници.

„Нашите предци преди един век са посрещнали всички с отворени обятия и България е станала сигурен дом за всеки, потърсил защита от войната. Впечатляваме се от силата и непреклонния дух на бежанците, които са и наши деди; пред техния стоицизъм, пред тяхната гордост и достойнство, въпреки ужасите от 1913 г., въпреки дългия път по който са вървяли, намериха сигурен дом при нас. И днес трябва да сме признателни, че организации като Вашата се опитват да пазят историята и да разказват за своето минало“, обърна се към потомците кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Христо Кавалски обеща да помогне с юридически разяснения за процедурата по учредяване на клон, както и да съдейства за регистрацията му.

Радостта си от проведената среща не скри и националният председател на сдружението Божана Богданова. Тя благодари на председателя на ОбС, на кмета инж. Манолов и на Нели Цонева за помощта при организирането на срещата. „Заедно всичките бяха, тъй както някога и те, нашите деди, тракийските бежанци, и в добро и в зло, заедно вървяха. А срещата беше още едно начало за потомците на тракийски бежанци от общината. Поздравления за всички ви“, написа Богданова.


Ключови думи
Тракийско дружество
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати