Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Международното изложение „Културен туризъм“ събира стотици участници и гости във Велико Търново

  14.04.2022 14:50
Международното изложение „Културен туризъм“ събира стотици участници и гости във Велико Търново

След три години прекъсване Велико Търново отново е домакин на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда от днес до 16 април включително в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Туристическата борса посреща стотици участници и гости както от цяла България, така и от още девет държави. Изложението е единственото на Балканите, което е специализирано в областта на културния и творчески туризъм.

Форумът бе открит от кмета на Велико Търново Даниел Панов, заместник-министъра на туризма проф. Мариела Монева, почетния председател на МТИ „Културен туризъм“, археолог и историк проф. Николай Овчаров и председателя на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов.

„Силно пристрастен съм към това събитие, което преди 18 години създадохме именно тук – във Велико Търново, заедно с група съмишленици и приятели. Горд съм, че въпреки кризите, въпреки трудностите заради пандемията днес продължаваме тази традиция, а Международното изложение „Културен туризъм“ отново посреща стотици участници от цяла България и чужбина. Заедно ще се справим с последиците от всичко онова, което се стовари върху сектора и върху целия свят през последните две години. Нека обичаме България и нашето богато културно наследство, нека възпитаваме децата и младите хора да бъдат родолюбиви горди българи. Пожелавам ръстът на туристите тази година да двоен спрямо миналата“, каза по време на откриването кметът Даниел Панов.

Той благодари на Министерството на туризма за подкрепата, на партньорите от туристическия сектор, на всички, които през годините са дали своя принос за изложението, което е в помощ както на работещите в бранша, така и за цялостното развитие на културния туризъм в България. Панов изказа специална благодарност на организаторите, а също и на медиите и тяхната роля за популяризирането на богатото културно-историческо наследство и културни календари на общините, градовете и населените места.

Официални гости бяха представители на посолствата на Австрия, Виетнам, Индия, Испания, Корея, Палестина, Румъния, Турция и Азербайджан, зам.-кметовете на Велико Търново Снежана Данева – Иванова и Нейко Генчев, експерти. Благлослов отслужи отец Славчо Иванов, а изненада за присъстващите бяха малките лазарки от ОУ „Петко Р. Славейков“, „Джуниър Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ и хор „Ангелски гласове“.

Десетки общини участват със свои щандове и атракции. Свои щандове имат също  обновената Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново, Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” с „Фоайе на книгата с автограф” и над 40 издателства, както и чуждестранните гости. Нов партньор на изложението е Националното сдружение на общините в България.

Изложение „Културен туризъм 2022” се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново. За всички участници и гости тази вечер в 21.00 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.


Ключови думи
Изложение Културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати