Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Бъдещето на техниката в България отново се събра в Горна Оряховица

  14.04.2022 13:14
Бъдещето на техниката в България отново се събра в Горна Оряховица

Бъдещето на българската техническа мисъл си даде среща в Горна Оряховица. За шести път градът е домакин на изложение-конкурс на младежко техническо творчество. По традиция изложението събира млади хора от цялата страна, които показват виждането си за това как ще се развива светът.

Възможността им дава основният двигател на изложението – инж. Владимир Григоров и Фондация „Милен Григоров“, подкрепени от Община Горна Оряховица, Ротари клуб и инж. Камен Коцев, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Асоциацията на индустриалния капитал и МОН, поставили началото преди 6 г.   

40 екипа, повечето от които представят поне по 2 разработки, участват в изложението тази година. Училища, университети, компилации от студенти и фирми са сред участниците. Много от разработките са в сферата на управлението на процесите, разказа минути преди официалното откриване инж. Владимир Григоров.

За церемонията по откриването дойдоха кметът инж. Добромир Добрев, зам.-областният управител Огнян Стоянов, секретарят на Федерацията на научно-техническите съюзи Марин Антонов, инж. Росица Илиева от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева и др. Всички те заявиха увереността си, че нищо не бива да пречи на развитието на младите хора, а настроение зададоха музикантите от „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.

Студен ток на Тесла, умна кола, миниметеорологична станция в помощ на военните, която да използват при полеви условия, робот, който да предотвратява трудовите злополуки при вдигане на тежести в работния процес и друг, който подпомага разходките на деца с двигателни увреждания, са малка част от включените разработки. Община Горна Оряховица е представяна от няколко екипа. Клубът по роботика на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ с ръководител инж. Антон Анчев например участва с проект на вила, управлявана от разстояние. ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ пък представя система за охлаждане на хладилни камиони, свой щанд има и ПТГ „Васил Левски“. Шампионът по авио- и ракетомоделизъм Валентин Савов се включва с презентация на възможностите, които Клуб „Моделист“ дава на децата да развихрят способностите си. А какво се случва в Клуба по роботика за деца в Младежкия дом в Горна Оряховица разказва ръководителят на клуба Николета Петкова. Не по-малък интерес предизвика и техниката от миналото – горнооряховчанинът Деян Минчев показа част от колекцията си от прадядовците на съвременните компютри.  

Изложението се провежда днес и утре в Спортната зала „Никола Петров“. Екипите и техните разработки ще бъдат оценявани от жури, което ще разпредели наградите.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Изложение на младежко техническо творчество инж. Владимир Григоров Фондация "Милен Григоров"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати