Събота, 08 Oct 2022
            
Велико Търново Светски

Търновският Virginia Ballet ще се бори за световната титла по танци

  13.04.2022 10:31
Търновският Virginia Ballet ще се бори за световната титла по танци

Правото да представя Велико Търново и България на Световното първенство в Испания спечели великотърновският Virginia Ballet. Него балетът завоюва на националните квалификации на Dance World Cup Bulgaria, където участва с 37 хореографии. Първенството в Испания ще се проведе в края на юни, като Virginia Ballet ще се конкурира за титлата Световен шампион с още около 7200 участници от 53 държави. Търновският балет ще излезе на сцена в стиловете класически балет, характерни танци, съвременни танци - контемпорари и лирикъл, джаз и шоу.

На националните квалификации златна купа и квота за световните финали получи дебютната хореография на един от ръководителите на Virginia Ballet – Сергей Казарин, Кавказки танц „Joy of life“, който изтанцуваха най-големите момичета от школата. Танцът бе игран в категория група, характерни танци и е с рекорден брой точки за цялото представяне - 93 от 100.

Кристин Сутрова се качи на почeтната стълбичка в категория соло, характерни танци и грабна златен медал и квота. Тя ще представя „Руски кадрил“, също по хореография на Сергей Казарин.

Златни медали и квота спечелиха в дует при характерните танци Леа Николова и Красияна Гърдева със „Светит месяц“, руска хореография на Казарин. Дуетното изпълнение в класически балет „Белите котки“ на Виргиния Казарина, изпълнен от Леа Николова и Красияна Гърдева, донесе сребърни медали на децата и правото да го представят на испанска сцена. Същите грации спечелиха сребро и право за участие във финалния шампионат с още една хореография, но в стил съвременни танци – „Ndeko duet" на Виргиния Казарина.

Леа Николова беше закичена със сребро и квота за соловото си изпълнение в характерни танци с "Унгарски танц", хореография В. Казарина.

Сребърна купа и квота има и най-новата групова хореография на Казарина в класически балет, с български мотиви - "Люлка се люляше", изпълнена от Радина Бонева, Леа Попдончева, Дара Джанабетска, Никол Мицова, Девора Казарина, Богдана Лещакова, Кристин Сутрова, Ина Маринова, Мариа Цветанова, Александра Пашова.

Сребърна купа и квота имат и по-малките момичета с груповата хореография в характерни танци „Арагонска хота“ на Казарин, изпълнявана от Елена Ангелова, Леа Николова, Красияна Гърдева, Рая Маринова, Сиана Гецова. Същите малки госпожици завоюваха сребърна купа и квота в стил джаз и шоу със „Someone in the crоwd“, хореография Мария Казарина. И още една сребърна купа и квота за същия състав от пет малки звездички, в стил контемпорари с "Like the blue sky", хореография Мария Казарина.

Изящната Леа Николова успя да грабне и бронзов медал + квота за своето балетно изпълнение на вариация от балета "Пахита". Бронзова купа донесе танца "Waltz - My Melody" в класически балет, както и квота на Virginia Ballet и Елена, Леа, Красияна, Рая и Сиана, хореография В. Казарина.

Право да се явят на световното първенство получиха още няколко девойки от Virginia Ballet - Дара Джанабетска със солово изпълнение на грузински танц "Laperishe", хореография С. Казарин; Кристин Сутрова и Богдана Лещакова с техния авторски дует в стил контемпорари "Influence"; Леа Николова с още една хореография, соло в стил лирикъл "Lavinia-Metamorphosis", хореография В. Казарина; Радина Бонева с две солови изпълнения - вариация на Аврора от балета "Копелия" в класически балет и солово изпълнение в стил лирикъл. Квота има и триото Радина Бонева, Леа Попдончева и Девора Казарина, този път с "Украински танц", дело на Сергей Казарин. Трите млади дами вече донесоха медали на България и Велико Търново от световните финали в Португалия през 2019 година.

На квалификациите изпълненията бяха оценявани от международно жури в лицето на Теодора Стефанова - прима балерина Балет "Арабеск"; Jean-Phillipe Durry (Франция) -  хореограф на Опера и Балет в Лайпциг и Басел, бивш солист на Парижката опера и балет и Надежда Дичева - танцьор и хореограф в Dance Station, София. 

Благодарим на Георгина Джендова за организацията на най-важния и значим за Virginia Ballet национален конкурс. Похвала за безупречната организация и съдействието във всяко отношение. Благодарим и на всички наши прекрасни момичета и техните семейства. Вярваме, че освен танците и физическата подготовка, изграждаме нещо много по-значимо в децата, инвестираме в тяхното израстване и бъдеще, творим в тяхното детство... И най-вече създаваме прекрасни спомени, заедно, казват ръководителите на Virginia Ballet./ сн. личен архив Virginia Ballet


Ключови думи
Virginia Ballet
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати