Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Първите пролетни издания на Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ са на д-р Весела Тодорова

  03.04.2022 06:36
Първите пролетни издания на Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ са на д-р Весела Тодорова

Първите пролетни издания на Университетското издателство на ВТУ са на д-р Весела Тодорова, преподавател по арабски език и литература - монографията „Влиянието на суфизма върху творчеството на Джубран Халил Джубран“ и преведената от арабски пиеса „Ирам - градът с високите колони" от Джубран Халил Джубран. Монографията изследва връзката между суфизма и творчеството на един от най-бележитите автори на съвременната ливанска, арабска и американска литература. Авторката акцентира върху принципите на суфийското учение, които резонират в цялото творчество на Джубран. Пиесата напълно илюстрира изказаните тези в монографията, предава в дълбочина Джубрановия ирационален, изпълнен с мистицизъм, абсолютна любов и красота свят.

Екипът на издателството благодари на д-р Весела Тодорова за съвместната работа.

В последния ден на март пък излезе от печат монографичното изследване на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет - "Imperium Romanum и стремежът за теокрация".

Хронологичните рамки на изследването от Петдесетница до II Вселенски събор през 381 г. очертават кратък отрязък от историята на Църквата и на Imperium Romanum - четири столетия, изпълнени с ярки събития. Налице е теократичен стремеж за симфония на властите, който Изтокът трансформира в цезаропапизъм, а Западът - в папоцезаризъм. Изданието ще бъде интересно за изучаващите историята на Християнската църква, както и за интересуващите се от историята на Византия и Папството./текст и снимки: Университетско издатилество "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
д-р Весела Тодорова Росен Русанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати