Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Какво се случва на една снимачна площадка разказа на учениците в СУ „Емилиян Станев” актрисата, сценарист и режисьор Ванина Кондова

  28.03.2022 16:00
Какво се случва на една снимачна площадка разказа на учениците в СУ „Емилиян Станев” актрисата, сценарист и режисьор Ванина Кондова

Какво се случва на една снимачна площадка и какъв път трябва да бъде извървян до момента, в който готовият филм тръгва на големия екран, говориха учениците от киноклуба в СУ „Емилиян Станев“ с Ванина Кондова.

Ванина, която е актриса, сценарист и режисьор, гостува на тийнейджърите в рамките на проекта „Кино в училище“, в който търновската гимназия участва. „Говорихме за създаването на сценарий, за етапите на филмовата продукция, за актьорската игра. Понеже проектът изисква от тези деца да създадат филм и да бъдат актьори в него, правихме актьорски упражнения и етюди по зададена дума, но те не трябваше да използват думи. Мисля че бяха особено вдъхновени, когато им показах как изглежда един филмов сценарий и те имаха възможност да разиграят една от сцените в него. А след това им показах заснета и напълно готова тази сцена, при това с участието на Яна Титова и Силвия Лулчева“, обяснява Ванина Кондова, която е възпитаник на Театралната академия „Кръстю Сарафов“ и е била част от трупата на Бургаския театър. След това е специализирала актьорско майсторство в Ню Йорк, където е и живяла близо 10 години и където е работила като актриса на свободна практика. Там е започнала да пише. Създател е на уеб сериала „Изгубени и намерени“, който е показван вече на 16 международни фестивала и има три отличия.

СУ „Емилиян Станев“ влезе в един от най-мащабните световни филмови проекти – „Кино в училище“ тази учебна година. Програмата е създадена още през 1995 г. от Френската национална филмотека. Тази година проектът е на тема „Киното, сто години младост“ и в него участват 16 държави, сред тях и България. Координатор на проекта за България е кинорежисьорката Ралица Асенова.

В гимназията инициатор и двигател на програмата е Дияна Добрева, учител по български език и литература в СУ „Емилиян Станев“, която работи заедно с продуцента, сценарист и кинообразователен експерт Еви Карагеоргу. Всяка година проектът има различни теми и през тези 12 месеца темата е „Мотиви в киното“. Мотивът, върху който ще бъдат концентрирани усилията на всички участници, е „Огледалото“. „Всички 16 държави работят по едни и същи задачи. В самото начало предимно гледахме откъси от филми, за да могат учениците да се научат да виждат мотива в киното и да са наясно с тази терминология. След това те снимаха първия си кратък филм, а в момента основната ни дейност е съсредоточена върху писането на сценария за късометражния филм, чието представяне предстои в началото на юни“, уточнява Дияна Добрева.


Ключови думи
СУ "Емилиян Станев" Ванина Кондова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати