Събота, 25 Юни 2022
            
Велико Търново Общество

Женска общност застава срещу домашното насилие

  26.03.2022 16:30
Женска общност застава срещу домашното насилие

Дискриминацията на работното място и домашното насилие бяха обсъждани днес в Никюп. Там бе проведен семинар, чиято цел бе да запознае общността с правните норми, с възможностите за защита и всички останали аспекти на двата проблема, а чрез присъстващите тези възможности да стигнат до по-широк кръг хора. Основният призив бе всеки да се замисли дали не е жертва или не дискриминира и как обществото да направи така, че случаите на насилие в дома или на работното място да бъдат туширани.

Организатор на семинара бе общественичката Добромира Енчева, подкрепена от кмета на Никюп Йорданка Атанасова и съмишленици.

Заех се с организацията, защото проблемът е сериозен, особено след двете години на принудителна социална изолация заради коронавирус пандемията. И на един човек да бъде помогнато, значи е имало смисъл, сподели Енчева.

За пръв път след Втората световна война за равни възможности в трудовия процес се говори в т. нар. Филаделфийска декларация, разясни доц. Венета Христова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Нейни проучвания са показали, че в световен мащаб мъжете получават средно с 18% по-голямо заплащане спрямо жените. Аналогични са данните и за България, като най-драстични са разликите в IT сектора и във финансовите и застрахователни среди. На годишна база тази разлика може да достигне и до 15 хил. лв.

За пряката, косвената, системната (при която невидими договорености в обществото внушават безсмислие за кандидатстване за дадена позиция), позитивната (целяща защита на бременни жени, млади майки и хора с увреждания), обратната (при която правата защитават малцинствата и различните религиозни групи) и за т. нар. стъклен таван говори доц. Христова. При стъкления таван всъщност се поставят невидими, но напълно реални бариери пред израстването в кариерата, а христоматийният пример е Хилъри Клинтън – първата жена, дръзнала да се кандидатира за президент на САЩ.

Тема бяха също липсата на баланс между личния и професионалния живот, което при жените често води до развод, както и тормозът на работното място. Най-сериозният проблем са професионалното прегряване (придобило популярност и у нас като бърнаут) и дигиталният психически тормоз, когато работата е във виртуална среда, уточни доц. Христова, и апелира да се действа смело и при най-малкото съмнение за насилие.

Правната рамка на домашното насилие е регламентирана в Закона за защита от домашното насилие, разясни адвокат Илиян Байчев от Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, и даде практически препоръки как да се действа в такива случаи.

Компетентен при подобен казус е Районният съд, като изключително важно е той да бъде сезиран до месец от извършения акт на насилие. Тогава се задействат всички ангажирани институции, иначе жалбата е оставяна без развитие. А жалба може да подаде както потърпевшият, така и негов близък. Но тъй като всеки случай си има нюанси, за да бъде максимално защитена юридически, най-добре е жертвата да потърси професионална правна помощ.

В тази връзка област Велико Търново е с известно предимство. Тя е една от трите в страната (заедно със Стара Загора и Варна), в които Националното бюро за правна помощ предоставя безплатни юридически консултации на жертви на насилие, включително домашно. По проекта „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност”, финансиран по програма „Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм, се осигурява правна помощ и при основано на пола насилие, при ранен или принудителен брак, трафик на хора, извеждане от дома, расистки мотивирано насилие.

Във Велико Търново пилотният център по проекта се намира на ул. Цанко Церковски 39, а съдействие за записване за безплатна консултация може да се потърси на 0888 972 449.

Щастлива съм, че в цялата Великотърновска област има мрежа от подкрепящи услуги с квалифицирани специалисти, че обучаваме партньори и че тази мрежа се разраства. Всички тези теми са валидни от май-малкото населено място до най-големия град. Началото, поставено днес, е малката капчица, която ще продължи разрастването на океана от съмишленици, сподели и директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново Росица Димитрова.

Надявам се съвместната ни работа да доведе най-сетне до изменения в законодателството за домашното насилие с изграждането на национален координационен механизъм, допълни Димитрова.

Съорганизатори на събитието бяха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Крушето Ивелина Георгиева, Младежки клуб „Нике”, Пенсионерският клуб и служители на Кметство Никюп, Роксана Стоянова от Горна Оряховица, с подкрепата на директора на Приюта в Горна Оряховица Силвия Райкова и управителя на Центъра за обществена подкрепа в Горна Оряховица Светла Панева. Принос дадоха също Соня Кедикова от салона за красота „Дива” във Велико Търново, Мая Чолакова и Нина Николова от козметично студио „Мая”, салона за красота Flash и Фризьорски салон „Шоколад” във Велико Търново, студио за красота „Вероника” и фризьорски салон „Силует” в Горна Оряховица, НЧ „Градина Върбица 1894” – с. Върбица и секретарят му Анелия Димитрова, Цветомила Косева от клуб „Нике”, Art Sonq Kedikova.

Не останаха безучастни също верига ресторанти „Bianco”, „Астрея 91”, „Лайтс” ООД и минерална вода „Девин”, ресторант „БалканЪ” – Горна Оряховица, „Минови груп” ООД, „Грестокомерс” ЕООД. Специален жест направи и Регионалният исторически музей във Велико Търново, който предостави безплатно посещение на Никополис ад Иструм на дамите от общността, заявили се против домашното насилие и изобщо против насилието във всичките му разновидности.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
домашно насилие никюп Добромира Енчева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати