Сряда, 28 Сеп 2022
            
Икономика Свищов

Главният финансист на Свищов предлага промяна в Закона за местните данъци и такси в полза на общините

  25.03.2022 15:05
Главният финансист на Свищов предлага промяна в Закона за местните данъци и такси в полза на общините

На 15 и 16 март в София се проведе обучение „Подготовка на общински бюджети 2022“, което бе организирано от „НСОРБ Актив“ ЕООД. Непосредствено след обучението се проведе и хибридно заседание на Постоянната комисия по местни финанси, бюджет и общинска собственост на НСОРБ. То беше открито от зам.-председателя на комисията Стефан Кирчев, директор на дирекция „Финансови дейности“ в община Свищов.

Целта на заседанието бе да формира експертна позиция по позициите на Сдружението в отделните етапи на бюджетна процедура за 2023 г. Бяха обсъдени най-важните срокове и отговорности на местните администрации, както и проблемите, с които се сблъскват общините.

В контекста на подготовката на пакета данъчни закони за 2023 г. и като цяло на републиканския бюджет за следващата година, Стефан Кирчев представи предложение за разширяване на собствената приходна база – общински данък недвижими имоти. Той обоснова с конкретни примери и цифри предложението за обединяване на данък „Недвижими имоти“ и ТБО в Общински данък от недвижими имоти, като направи експертен анализ за съответствие с Правото на Европейския съюз и нормативната уредба в България. В предложението си той се позова на Директиви на Европейския парламент и Съвета, решения на Европейския съд, и Конституцията на Република България, като подчерта липсата на реална визия за ефекта от въвеждането на предвидените нови основи от 2024 г.

Въпреки, че предложението за изменение на Закона за местните данъци и такси би наложило промени в голям брой нормативни актове, прилагането му би допринесло до значителни ползи за общините и местните финанси. Като част от тях той посочи гарантирани постъпления в общинските бюджети, а от там и на разходите за сметосъбиране, депо и почистване; намаляване на исковите молби срещу решения на Общинските съвети за определяне размера за на ТБО; избягване от предеклариране на нови натурални показатели от собствениците/ползвателите; възможност за въвеждане още от 2023 г. посредством софтуерния продукт „Матеус“./ сн. НСОРБ


Ключови думи
Стефан Кирчев местни данъци и такси
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати