Сряда, 22 Юни 2022
            
Велико Търново Други

Празникът на Старата столица – Търново е било, е и ще бъде велико

  22.03.2022 14:10
Празникът на Старата столица – Търново е било, е и ще бъде велико

Ден с особен заряд е днешният за Велико Търново. На 22 март Старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство. 

По традиция денят започна в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ с молитва към Бога и към небесните покровители.

Бяха поднесени цветя на гроба на цар Калоян, бе извършен водосвет и отслужен благослов.

Празнично шествие премина от църквата до сградата на Общината, където бе ритуалът по вдигане на знамената.

Днес камбаните бият в чест на неугасващия български дух, който се усеща най-силно във Велико Търново. В Търновград се свързваме с дълбоките си корени още от времето на Кубрат, Аспарух, Крум, Омуртаг. Прекланяме се пред величието на Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II, усещаме силата на православната ни вяра. Почитаме предците от Възраждането, донесли свободата и изградили държавността. Днешният ден е като исторически роман, който разказва защо Търново е велико за българския народ – народ, който се гордее с Търновската патриаршия, с Търновската книжовна школа, народ с ярка следа в развитието на европейската цивилизация. Ние сме този народ. Затова 22 март е общобългарски празник. 22 март и Клокотница са сред най-славните мигове в историята на България, защото носят величието на българския народ. Благодаря ви, скъпи великотърновци, че възпитавате децата на Велико Търново в родолюбие. Че опазвате културното ни наследство, което е гордост за цяла Европа. Че обичате Велико Търново и защитавате доброто му име, каза в словото си кметът инж. Даниел Панов. 

Търновци бяха поздравени и от вицепрезидента Илияна Йотова, която бе специален гост на празника.    

Велико Търново е най-хубавият град в България, със съдба, предопределила съществуването на народа ни. Тук всичко е история, която говори за величието на българския дух. Вие имате привилегията да оставяте собстевните си следи в историята не само на този град, а и на цяла България. 22 март напомня и за другата слава на Велико Търново – средновековната столица, която направи така, че да просъщестува българското четмо и писмо, създала Търновската книжовна школа. Затова всеки трябва да познава историята на града и всички ние решително да се опълчим срещу онези, които казват, че кирилицата не е българска и се опитват да изместят историческите факти и да забравим собствената си история. Убедена съм, че тук растат поколения, които обичат още по-силно България, сподели вицепрезидентът, пожелавайки да бъде приет закон за старите български столици. Винаги ще помним, че тук през вековете силни и смели мъже взимаха силни и смели решения, такива, каквито днес ни трябват още повече, каза Йотова, и припомни думите на Евтимий, че съществуването и успението на народа и вярата на предците са лична съдба.

Празничен концерт започна на откритата сцена след ритуала,

а в Театъра бяха обявени новите Почетни граждани на Велико Търново и носителите на наградата ``Велико Търново``.

Трима са тазгодишните почетни граждани. 

Проф. Михаил Харалампиев е носител на колективна Нобелова награда за мир, той е дългогодишен преподавател в НВУ, а през 2012 г. бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“. Специализирал е в центровете за ядрена, химическа и биологическа защита в Нидерландия, Германия, САЩ, Русия и др. Има регистрирани патенти и изобретения на територията на България, Англия и Русия, както и над 70 мисии, свързани с унищожаването на ядрени, химически и биологически оръжия по целия свят.

Доц. Владимир Попов е сред най-уважаваните историци у нас, особено в сферата на историята на Древния Изток.

Значимото му присъствие в аудиториите на ВТУ, Софийския университет и Пловдивския университет оставя диря в поколения студенти. Във връзка с 80-та му годишнина, доц. Попов единодушно е избран за Почетен професор на ВТУ ``Св. св. Кирил и Методий``. Доц. Попов е единственият ректор в България, избран за такъв по предложение на студентите.

Посмъртно за Почетен гражданин бе обявен адвокат Николай Илчев. Той бе номиниран от спортни клубове и обществени организации, които безрезервно подкрепяше и на които съдействаше.

Но най-вече адвокат Илчев бе отдаден на Велико Търново. Отличието бе връчено на семейството му.

Хореографът на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче“ Петър Петров и атлетът маратонец Владимир Пановски са тазгодишните носители на наградата „Велико Търново“.

В своята 40-годишна практика като хореограф на ДЮФА „Българче“ Петър Петров е работил с над 1500 деца и млади танцьори, които са се превърнали в едни от най-достойните и креативни граждани в обществото, а съставът участва в над 2000 конкурси и фестивали в страната и 50 държави по света. Репертоарът е изключително богат и включва танцови етюди от всички фолклорни области в България.

Освен като значим атлет, състезател, дългогодишен маратонец и основател на СК “Атлетик-91“, Владимир Пановски има особена заслуга за провеждането и организацията на Международния крос „Ивайло“, чието четиридесето издание бе на 20 март в парка „Света гора“.

През последните години със собствен труд и ръчни инструменти Пановски е създал т. нар. Горски стадион - между кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“, където много хора могат да тренират, да спортуват или просто да се разхождат.

Докато течеше церемонията, започна и първият концерт за деня. Точно по обед в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ пък бе открита голямата изложба „Завръщане към Велико Търново“, която обединява творци от 5 поколения.

Припомняме, че големият празничен концерт „Ние, българите“ на Ансамбъл „Чинари“ започва в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Финал на програмата е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов  - звук и светлина“, съчетана с атрактивни фойерверки. Началото й е в 20:30 ч.

За удобство на посетителите на концерта в Спортната зала, както и на всички желаещи да наблюдават спектакъла на Царевец, Община Велико Търново осигурява безплатни автобуси. Началната им спирка ще е на улица „Краков“ -  пред ДКС „Васил Левски“. Автобусите ще потеглят след края на изпълненията на „Чинари“ и ще пътуват до площад „Цар Асен I”.

Биляна Милчева


Ключови думи
празник на велико търново Илияна Йотова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати