Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

За 4 години в Долна Оряховица доказаха, че кооперациите могат и да печелят

  20.03.2022 09:00
За 4 години в Долна Оряховица доказаха, че кооперациите могат и да печелят

В края на април член-кооператорите на ОППК „Бъдеще” в Долна Оряховица ще са изправени пред избор на нови органи на управление. Изтичащият мандат е повод да се направи равносметка за всичко свършено през последните четири години, в които сегашната управа се опита да направи коренна промяна и да докаже, че кооперациите не са измиращ вид в българското селско стопанство. За самите кооператори най-голямото доказателство за това е, че за първи път от близо 10 години ще получат дивиденти през 2022 г.

Частните земеделски стопанства имат много предимства. Но когато мислиш за кооперативната собственост не като за разграден двор, от който всеки повлича за себе си, а като за нещо, в което си вложил сили и труд, една кооперация може да е печеливша. За четири години това успя да докаже екипът на ОППК „Бъдеще”.

КООПЕРАЦИИТЕ ГУБЯТ ЗЕМЯ, ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА КУПУВАТ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ

Всички кооперации са поставени пред едно голямо изпитание в момента. Законът не им позволява да купуват идеални части от имоти и това ги прави неравнопоставени на особено оживения пазар на земеделска земя. Членовете на кооперациите са вече доста възрастни хора. След смъртта на някой от кооператорите земята се раздробява на идеални части между наследниците, които Кооперацията не може да купи поотделно. И ако някой от наследниците иска да продава, а другите - не, става така, че целият имот излиза от кооперацията. Това е основната причина земята на кооперацията да намалява всяка година. Но въпреки това ОППК „Бъдеще” показва все по-добри резултати. Това ни кара да сме доволни, че не просто изпълнихме мечтата си да докажем, че и кооперативното може да е успешно като частното. Дори надскочихме мечтата си и постигнахме нещо повече от плановете, с които започнахме, казват шепата хора, които са ядрото на „Бъдеще” в Долна Оряховица.

При създаването си ОППК „Бъдеще” е била една от най-големите кооперации във Великотърновска област и една от най-успешните в цялото кооперативни движение. После дошли години на упадък и дълга агония. През 2018 г. започна тотална промяна, която е видима не само в стопанския двор, но и в центъра на града. За хората, които се движат само по центъра, промяната е в административната сграда на Кооперацията. За работещите е важна промяната в условията в Стопанския двор, както и материалните придобивки, които получават. За кооператорите е важно, че тази година ще има и дивиденти.

СЛЕД 4 ГОДИНИ РЕВИЗИЯ НА НАП ПОКАЗВА КОЛКО ЗЛЕ Е БИЛА ОППК „БЪДЕЩЕ” ПРИ ПРОМЯНАТА

Когато се кандидатирах за председател на Кооперацията, нямах реална представа в какво състояние е. Бяха ми казали, че е зле, но дори и след като ме избраха и започнах работа, не знаех с какво точно се захващам. Бързо разбрах, че е по-зле, отколкото предполагах. Но едва миналата година се установи какво е било истинското положение. През 2021 г. НАП направи ревизия за периода 2014 – 2020 и констатациите са стряскащи. Хубавото е, че вече бяхме напреднали в промяната и вече беше късно да се стреснем и откажем, разказва председателят на ОППК „Бъдеще” Митко Братованов.

Проблемът започва с това, че няма достатъчно документи за периода отпреди 2018 г. Ревизорите не могат да влязат в счетоводния софтуер на кооперацията, но пък се свързват с фирмата, която го поддържа. Установява се, че данните са изтрити от компютрите на кооперацията. Фирмата успява да възстанови записите от своите сървъри и така се установява фактическото положение за въпросните 4 години. Накратко - загуба от над половин милион лева за периода 2014 – 2018 г. и пълно занемаряване на всякакъв контрол върху дейността на кооперацията.

Всички годишни резултати би трябвало да се представят на Общо събрание на кооператорите, но нито веднъж те не са били информирани за загубата. Тя е била покривана от неразпределена печалба, натрупана през годините, заради което член-кооператорите не са получавали дивиденти. Загубите са формирани от липсващ контрол върху разходите, което се отразява на себестойността на продукцията, констатира ревизията.

Всички култури са на загуба в тези четири години и то в едни добри времена за земеделието. Пшеницата е на загуба от 280 000 лева. Като при произведени 2000 тона Кооперацията обявява 40 тона фира. Къде са изчезнали тези 40 тона не става ясно от документацията и това обяснение не е прието за данъчни цели. Не по-различно е с другите основни култури.

В резултат на опитите да се прикрие тази загуба не са плащани регулярни задължения и в крайна сметка около половин милион са неразплатените разходи към 2018 г.

СЛЕД 4 ГОДИНИ КООПЕРАЦИЯТА Е ВЕЧЕ НА ПЕЧАЛБА

Четири години по-късно ОППК „Бъдеще” е на печалба, а през 2022 г. за първи път от почти десет години член-кооператорите ще получат дивиденти. И това без някакви чудеса, а само с отговорност към кооперативната собственост, каквато има и частният стопанин. Всъщност в съседство със складовата база на кооперацията е стопанският двор на частния земеделски производител Николай Върбанов. Той е започнал с два трактора и желание за развитие, а нашата кооперация по това време е била с много земя и техника, но управлявана с желание за разграбване. Ние искаме да покажем, че може и за общото да се грижим като за своето, коментира Митко Братованов, показвайки промените в зърнобазата на „Бъдеще”, която е долепена до базата на „Универсал” на Върбанов.

Преди четири години заварват напълно порутен сграден фонд и амортизирана техника.

Започват с поетапно обновяване на складовите бази, зърноплощадката, стопанския двор. Ремонт на покриви, които текат, нови бетонни площадки там, където е нужно. Само един нов ламаринен улей за зърното е спестил три заплати на зърноплощадката.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ БЛИЗО 40 ГОДИНИ В СТОПАНСКИЯ ДВОР ИМА ВОДА И ТОАЛЕТНА

Всички ремонти в началото се правят със собствени средства. През 2021 г. обаче решават да участват със свой проект в програма на Министерството на труда и социалната политика за подобряване условията на труд. Печелят финансиране от 398 600  лева с ДДС и с тези пари буквално преобръщат условията, в които работи скромният колектив на Кооперацията. Изцяло е обновена административната сграда, която се намира в центъра на града. Кооперацията в момента заема третия етаж от голямата сграда на площада, а е собственик на още няколко сгради в съседство. Покривът, както и офисите на третия етаж, са реновирани основно. Напълно обновена е сградата на бившата ветеринарна лечебница, също собственост на Кооперацията. Там в най-скоро време ще заработи магазин за фуражи. Също част от този проект е голямата придобивка на работещите в стопанския двор. За първи път от над 40 години те ще имат течаща вода и тоалетна. Доскоро работниците си носеха вода за пиене от вкъщи и се миеха с вода от бидони, а за тоалетна прибягваха из храстите. Сега вече стопанският двор има водопровод и канализация. Проектът е бил със срок за изпълнение до април 2022 г., но е реализиран само за 4 месеца. Приет е без забележки още през септември миналата година. Приемащите бяха удивени колко много неща могат да се направят с по-малко от 400 000 лева, разказва главният счетоводител Радка Димитрова, чиято идея е да се кандидатства по тази програма. А за това, че много работа е свършена бързо, качествено и за малко пари Кооперацията е благодарна най-вече на фирма „Енел” и Емил Кълчишков, които работили по ремонта.

Другата голяма придобивка на Стопанския двор е електронен автокантар, който направили миналата година. Стойността му е 86 хиляди лева с ДДС, но спестява много разходи за външни фирми, които да измерват стоката, пък и се засилва контролът при товарене и изнасяне на зърното.

ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ СЕ ИЗПЛАЩА БЪРЗО, ЗАЩОТО СПЕСТЯВА РЕСУРС

Една добра инвестиция се изплаща бързо. Когато започнах, заварих два трактора Т-150 (единият още е като експонат в края на стопанския двор). Само за една година бяха вкарали 90 000 лева за ремонти по тях. Първото ми решение беше, че няма смисъл да изливаме вода в пясъка и спрях машините. Започнахме да купуваме нова техника и прикачен инвентар. Първо на кредит, после със собствени средства. И знаете ли, това е по-евтиният вариант. След като купихме един нов плуг, трактористът ми каза, че е изорал 60 декара със 100 литра нафта по-малко, отколкото със стария. Така че има смисъл от инвестициите в нова техника, разказва Митко Братованов.

Около 500 000 лева са вложени в техника и прикачен инвентар в последните години. В резултат има намаляване на разходите за обработка и в същото време по-добри резултати.

Новият екип започва в края на юни 2018 г., когато вече се жъне. Добивите са катастрофални – средно 230 кг/дка при пшеницата, а на някои блокове ожънали по 130 кг от декар. 160 кг бил добивът от слънчогледа, от царевицата - под 450 кг. Първото нещо, което направили, било да си намерят агроном, защото преди това нямало. След това започнали офанзива да си очистят площите от затревяване. Наложили строг контрол върху обработката на земята, всичката купена тор започнала да отива за кооперативната земя, същото се отнася и до пестицидите. Резултатите не закъсняват. Още на следващата година постигнали 600 килограма от декар при пшеницата и това е средното, което поддържат през тези години. Дори през най-сушавото лято на 2020 г. имали добив от над 450 кг от декар, което било сред най-добрите резултати в областта. Значително подобрени са добивите от слънчоглед и царевица, които са другите основни култури за кооперацията. От две години насам работят за втора реколта от царевица и то много успешно. За първата реколта поддържат среден добив от 580 кг/дка, а за втората реколта  - 450 килограма от декар.

Може би нещата щяха да са и по-добри, ако имахме повече помощ от другите ръководни органи на кооперацията, казва Митко Братованов и разказва за най-критичния момент пред екипа му за тези четири години. През лятото на 2020 г. главният счетоводител Радка Димитрова влиза в болница с ковид и лечението се оказва много трудно, тежко и дълго. В същия момент напуска служителка и на практика кооперацията остава без администрация. А е време да се правят договорите за следващата стопанска година и крайният срок за представянето им в Общинската земеделска служба е 31 юли. Братованов иска помощ от Контролния съвет, но е оставен да се оправя както може. И така Болницата се превръща в изнесен офис на Кооперация „Бъдеще”. Председателят два пъти на ден носи чанти с бумаги, Димитрова от болничното легло обработва, праща на снаха си да разпечатва и така се справили. Помагаха хора, които нямат нищо общо с долнооряховското земеделие, не тези, които трябва да го правят, но в крайна сметка договорите са предадени навреме и кризата е преодоляна. След това се реализира проектът за ремонта на сградите и водопровода. Което си е едно от големите постижения на Кооперацията. Заражда се и още една идея, по която се работи вече усилено – за монтиране на асансьор в административната сграда. Офисите на „Бъдеще” са на третия етаж, а член-кооператорите са все възрастни хора. Често се налага служители да смъкват документи за сверка и подпис на тротоара и да търчат после нагоре за нещо изникнало впоследствие. Проектът за асансьор е в съвсем напреднала фаза и би трябвало да се реализира още тази година.

РЕМОНТИРАНИТЕ СГРАДИ И НОВАТА ТЕХНИКА СА ЗА ВСИЧКИ, НЕ МОЖЕМ ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕМ

Понасяме и много критики. Някои може и да имат основание. Сигурно е можело някои неща и по-добре да ги направим. Но не мога да приема когато ме критикуват, че съм ремонтирал, че не съм продал, че съм запазил. Особено се ядосвам като кажат „ти за себе си го направи”. Трябваше ли да оставим покривът да тече и да събираме водата в кофи. Трябваше ли да оставим всичко да рухне, да се разпилее, за да не ни обвинява някой, че го правим за себе си. Ето, изтича ми мандатът, идват избори и могат да не ме изберат отново. Вкъщи ли ще си взема ремонтираните покриви и стаи, чуди се Митко Братованов.

Той ще се бори за втори мандат, въпреки очакванията за още повече трудности в следващите години. Имахме две много сушави години, справихме се. Сега пък идват нови проблеми, които пак не зависят от нас. Само за няколко месеца всичко поскъпна драстично. Докато миналата година купувахме амониевата селитра по 450 лева за тон, миналата седмица платихме по 1600 лева. Горива, електроенергия, всичко е нагоре. В същото време изкупните цени, въпреки че и те се повишават, не могат да наваксат това поскъпване. Трябва добре да се балансира в този момент, за да си конкурентоспособен и да ти останат средства за развитие, казва още Братованов и вече прави планове къде трябва да се ремонтира. А там, където дълго време не е пипвано нищо, има много за ремонт.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ОППК „Бъдеще” Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати