Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Фармацевт за денонощната аптека в Горна Оряховица: Този разговор е безсмислен, 90% от нуждите се покрива от апарата за лекарства

  19.03.2022 11:54
Фармацевт за денонощната аптека в Горна Оряховица: Този разговор е безсмислен, 90% от нуждите се покрива от апарата за лекарства

Ако ме накарат да работя нощем, ще напусна. Колкото и пари да ми дават, нямам нужда да будувам цяла нощ, за да продавам презервативи и виагра. Коментарът е на работещ в една от горнооряховските аптеки, от които се очаква да дадат оферта за 24-часов режим на работа.

Няколко аптеки, работещи в Горна Оряховица са поканени да дадат оферта от какво финансиране имат нужда, за да има в града денонощно фармацевтично обслужване. Имат срок от един месец, за да направят своите предложения, но първите реакции на бранша не са обнадеждаващи.

Някои хора май не разбират, че живеем в различно време. Имаме пазарна икономика и не сме в комунизма. А и не всичко опира до пари. И 10 хиляди да имам да предложа на магистър фармацевт, той като не иска да работи нощна смяна, не мога да го задължа. Няма да си разбивам колектива за нещо, което е безсмислено, коментира Станимир Караиванов – собственик на аптечна верига „Салвия”.

Поне двама магистър фармацевти са нужни да се поддържат нощните смени. По закон в аптека сами могат да работят само магистри по фармацевтика, а това са ценни кадри и на дневен режим на работа. Поне 3 хиляди трябва да е заплатата в такъв случай, а отделно са осигуровките. Това са близо 9000 лева месечно само за работни заплати и осигуровки. И ще бъдат пари, хвърлени на вятъра. На практика висококвалифицирани кадри ще правят нещо, което прави един апарат за лекарства. Пред аптеката на „Салвия” на центъра бе монтиран вендинг апарат за лекарства, който, според Караиванов, покрива 90% от спешните нужди. Няма само антибиотици, но пък кой посред нощ ще изпише антибиотици, за да е нужна аптека за изпълнението на рецептата. Така че спешната нужда напълно се покрива от апарата.

Машината за продажба на лекарства бе монтирана преди две години и все още е единствена в Горна Оряховица, че и в региона. Не мога да кажа, че е инвестиция, която се изплаща, още повече пък бързо. Но за нас е знак как искаме да се развиваме. Вярно, иска се определена грамотност, за да ползваш апарата. Хората бавно се пречупват, но това е начинът, смята Караиванов. Оказало се, че в България няма дори фирма, която да настрои софтуера за използване на картово разплащане, така че нещата се случват бавно и трудно. Но е добра политика в дългосрочен мащаб. Така че не виждам защо водим отново тези разговори за денонощната аптека, след като вече има други решения на проблема, казва собственикът на „Салвия”.

Фармацевтите все пак ще подготвят исканата информация колко би струвало осигуряването на денонощен режим на работа. Нямат обаче никакво намерение да насилват служителите си и да рискуват да загубят ценни кадри заради нещо, което дори не е нужно.


Ключови думи
денонощна аптека в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати