Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Учредиха Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“

  19.03.2022 07:11
Учредиха Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“

Сдружение с нестопанска цел „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ беше учредено в емблематичния за българската държавност музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Инициативата обединява 26 общественици, които през годините неуморно с делата си защитават доброто име на Велико Търново и са истински посланици на града. Сред тях са авторитетните юристи адвокат Йордан Цветанов и проф. Борис Велчев, водещите български историци проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски и проф. Хитко Вачев, заместник-кметът и издател Нейко Генчев, предприемачът и пазител на българските традиции Станислав Стоянов, доц. Искра Мандова-Стоянова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий, археологът Иван Църов, великотърновският митрополит Григорий, специалистът по културно-историческо наследство арх. Донка Колева и др.

Сдружението няма политически характер, отворено е за нови членове и съмишленици, а интересът към него вече е на национално ниво.

За председател на сдружението бе избран адвокат Йордан Цветанов, негов заместник е Станислав Стоянов, а секретар на новоучредената структура е Мила Милчева. Членове на Управителния съвет са д-р Иван Църов и доц. Искра Мандова.

Гости на събитието бяха конституционният съдия чл.-кор. проф. Атанас Семов, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, заместник-областният управител доц. д-р Соня Будева, директорът на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, председателят на Съюза на учените във Велико Търново проф. Петко Петков и др.

Днес Велико Търново е един от най-забележителните градове в Европа, с близо 700 недвижими културни ценности, с три археологически резервата с антични и средновековни структури - Царевец, Трапезица и Момина крепост, и с множество музейни обекти. С невероятното си географско разположение и изключителна архитектура, с огромното разнообразие от културни събития, фестивали, концерти и различни атракции – над 500 годишно, с вдъхновяващата си атмосфера, Велико Търново е притегателно туристическо и културно средище; място, където се срещат хора от целия свят, пише в Меморандума на сдружението.

В документа подробно са описани потенциалът за развитие на града и проблемите пред неговото реализиране, както и начините за изпълнението на задачите.

През 2019 година от най-високата форма на държавността - Народното събрание, Велико Търново беше обявено за Историческа и духовна столица на България, но до сега няма никакво развитие на това признание. Изработване на специален статут на Велико Търново чрез промени в Конституцията и приемане на специален закона за града са основните ни цели, посочи председателят на УС адвокат Йордан Цветанов. Именно това ще отвори път за привличането на инвестиции и реализирането на проекти в различни направления.

Начинанието беше приветствано и от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който също е сред учредителите.

Създаването на Сдружението „Велико Търново – духовна и историческа столица на България“ е не просто добра, а българополезна инициатива, каза в емоционалното си приветствие проф. Атанас Семов.

Ако имаме чувство за дълг пред предците си, трябва да признаем, че т. нар. демокрация през последните десетилетия доведе до почти демонстративен отказ от историческото и духовното. От земя на възрожденци, България се превърна в родина на невъзвръщенци, от предвестник на европейската модерност през Златния век, България се превърна във витрина на модерното безродие. Наложеният отвън отказ от духовното, от стойностното, ни води към състояние на бивша нация.

На Велико Търново му подхожда да изпълнява възродителска роля и къде, ако не тук, можем да говорим за историческото и духовното, каза още проф. Семов.

„Чакат ни много трудности, пътят ще е трънлив, дано Господ ни помага“, благослови начинанието Великотърновският митрополит Григорий. По-късно той отслужи молебен за здраве в катедралния храм „Рождество Богородично“.

По повод на учредяването на сдружението крепостта „Царевец“ беше осветена в лилаво.


Ключови думи
Велико Търново – историческа и духовна столица на България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати