Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Жанета Богомилова прави първата група за помощ чрез констелация в областта

  05.03.2022 09:01
Жанета Богомилова прави първата група за помощ чрез констелация в областта

Жанета Богомилова и „Блуминг фитнес център” организират първата групова констелация в областта на 6 март. Новият за Горна Оряховица и региона терапевтичен метод всъщност има богата история в света и отдавна е добре развита част от психотерапията. Създаден е от германеца Берт Хелингер преди близо 50 години като фамилна терапия. Самият Хелингер е преживял пленничество през Втората световна война, бил е свещеник и мисионер при зулусите. През 70-те години задълбочава работата си като терапевт, в следствие на което се оформя и теорията за констилациите.

Най-общо казано методът помага да осъзнаем как сме свързани с нашите предшественици, също и силата която те ни дават. Какво сме взели от тях, защото родът е една система и колкото и да отричаме това, ние сме част от тази система. Всички ние сме свързани с предците си чрез лоялност и дори без да осъзнаваме носим техните товари като заплитания на връзки, непреработени емоции и т.н. И когато осъзнаем всичко това, ние се трансформираме и ставаме свободни да управляваме живота си.

Жанета Богомилова попада на метода констелация докато се обучава в Академия „Щастлив живот”, където е минала курсове за Нервно-логистично програмиране, тренер по НЛП, здравен коуч и констелатор. Академията издава международно признати сертификати за работа в тези сравнително нови полета за психопомощ, които тепърва намират развитие и у нас. Самата Жанета е икономист по образование, но заедно с това популярен треньор по йога, табата, пилатес, а като здравен коуч разработва хранителни режими и програми за различни заболявания.

Как на практика работи методът? Основната идея е от конкретния проблем да се направи история, която да насочи човека, споделил за проблема си, към осъзнаването на причините и решаването му. Може да се работи индивидуално, като тогава местата на останалите замесени в проблема хора се заемат от предмети. Ако някой сподели за криза в отношенията с партньора си например, той определя четири –пет предмета и всеки от тях поема ролята на майката, бащата, партньора, други замесени, ако има. Потърсилият помощ казва на предмета, олицетворяващ съответния човек от обкръжението му, това, което не би могъл да каже на реалния персонаж в живота. С помощта на констелатора своеобразната игра се насочва така, че чрез споделяне пред предмети да се стигне до осъзнаване и разбиране на проблема. При групови констелации ролите на фамилията се поемат от другите участници в терапията. Там „играта” става по-сложна и затова се смята за по-успешна.

Какви проблеми се решават? Най-често хората се оплакват от трудни отношения с близки, но освен това от тежест, обърканост, чувство за вина, страх, които пък водят до самосаботажи, обиди и болки. Констелацията си поставя за цел да преработи нашите модели, които са утвърдени в семейството и които сме взели от своите родители. И целта е не да се осъжда и да се върви по линията правилно – грешно, а да се намери баланса в човека, който ще му позволи да разбере, приеме или прости.

Опитът на Жанета досега е най-вече в индивидуални и онлайн констелации, но уменията и познанията й вече са достатъчни, за да направи и групова форма на терапия. Като партньор се явява „Блуминг център”, където на 6 март ще е първата групова констелация. За записване 0899 108 351.


Ключови думи
Жанета Богомилова констелация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати