Сряда, 05 Oct 2022
            
Елена Общество

Педагози от ВТУ обучават родителската общност в Еленско

  02.03.2022 10:26
Педагози от ВТУ обучават родителската общност в Еленско

Социални педагози и медиатори в мултикултурна среда ще помогнат за по-добра връзка между родителската и училищната общност

Екип от преподаватели, докторанти и студенти от Педагогическия факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ проведе информационна среща в Обединено училище „Отец Паисий“ с. Майско, община Елена. Присъстваха родители на деца от подготвителната група към ДГ „Приказен свят“.

Информационната среща с родителите от с. Майско се ръководи от членовете на екипа и от доброволци - студенти и докторанти от педагогически специалности в университета. На форума с родителската общност бяха обсъдени някои практически насоки за оказване на помощ и подкрепа на децата в 1. клас, ако обучението се провежда дистанционно, с отдалечен достъп в електронна среда.

В хода на срещата родителите, заедно с членовете на екипа и доброволците, наблюдаваха запис на урок, проведен с ученици от първи клас в електронна среда. След това те дискутираха някои основни изисквания, които учениците трябва да спазват, когато обучението се провежда в електронна среда и особености на работа по време на онлайн уроци в училище. Бяха коментирани основни правила, които малкият ученик трябва да спазва, когато обучението се провежда онлайн, с помощта на дигитални устройства. Обсъдени бяха електроните учебници и тяхното въздействие върху мотивацията и интереса на учениците.

Родителите и семейството, приятелите и интернет са факторите, които оказват влияние на учениците. Затова съветите на педагозите са в семейството родителите да разговорят с децата, да задават въпроси за това дали малките ученици имат нужда от помощ, да им разказват уроците вкъщи, да се интересуват как е минал денят им, какво са учили, за да може още веднъж да преживеят и затвърдят преживяното през деня.

Родителската общност в село Майско, която се състои предимно от баби, тъй като родителите работят в чужбина, за да издържат семействата си, получи съвети с практическа насоченост как да помагат на децата да избягват възможни грешки, какво могат да правят, за да учат децата им ефективно. Как да се избегне голямото разсейване сред децата, особено, когато в една стая учат три деца от различни класове, как да си поддържат устройствата, бяха част от дискутираните въпроси. По мнението на доброволците, бабата е институция в повечето семейства в Майско, тя „върти къщата“. И тъй като онлайн обучението се случва в домашна среда, тя е и директор, и учител, и родител – ключов фактор за това как се развива детето. Младите родителите са в чужбина, а имат повече деца, дори по 6-7, за които грижа полагат бабите. Често се налага по-големите да помагат на по-малките ученици.

По време на срещата всички те бяха единодушни и изявиха едно и също желание – децата да ходят на училище. Признават, че очакват подкрепа, да знаят как да работят с компютри, а за това им помагат учителите в Майско и медиаторите. Но те също имат нужда да им се вдъхне кураж, нови знания относно работата онлайн, която до момента не са изучавали в университета. Информацията е достъпна в интернет за интересуващите се, но те са традиционалисти и имат нужда от човек, който да им покаже и научи на основните стъпки за онлайн работа.

В края на срещата доброволците запознаха родителите с възможностите на образователната платформа MS Teams. С помощта на таблети те демонстрираха пред родителите как функционира системата. Показаха им как трябва да се инсталира и как се работи с приложението на MS Teams на устройството с учебна цел. Доброволците обърнаха внимание на безопасността при работа с дигитални устройства и най-вече при осъществяване на интернет комуникация.

Очакваните резултати при изпълнението на дейностите по проекта са свързани с повишаване на информираността на родителите за ролята на образованието и значението на активното взаимодействие между образователната институция и семейството; разширяване на знанията и компетентностите на учителите за използване на успешни форми на комуникация и партньорство с родителите в педагогическите взаимодействия; повишаване на информираността и практическия опит на студентите - бъдещи учители относно работата в мултикултурна среда; повишаване на интереса и мотивацията за учене на децата и учениците в резултат от активното участие на родителите в образователния процес.

Срещата в село Майско е част от дейностите по проект „Активни родители – успяващи деца и ученици“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства - Договор № БС33.20-4-009/22.10.2021 (с продължителност 9 месеца - октомври 2021г. - юни 2022 г.)

Основна цел е прилагане на иновативни форми на взаимодействие между образователните институции и семействата на деца и ученици от уязвими етнически групи, ориентирани към повишаване мотивацията на родителите за активно участие в процеса на приобщаване и образователна интеграция на децата им. Проектът се изпълнява от преподаватели на Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител проф. Любомира Попова и експертите доц. Дияна Димитрова и доц. Боряна Здравкова.

В проектните дейности участват начални учители и учители в подготвителна група от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Златарица; начални учители от ОбУ „Отец Паисий“, с. Майско, общ. Елена; учители в подготвителна група от ДГ „Приказен свят“, с. Майско, общ. Елена; родители на деца и ученици от етническите малцинства; студенти - доброволци от Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

През ноември се проведоха два семинара с учителите от образователните институции в двете населени места (гр. Златарица и с. Майско), в които се обсъдиха най-важните проблеми в работата с децата и учениците от етническите малцинства и техните семейства, като се има предвид регионалния контекст. Споделените от учителите проблеми послужиха за планирането на тематичните срещи в хода на проекта, за да се подпомогнат двете страни (учители и родители).

Идентифицирани са основните проблеми пред педагогическите специалисти във взаимодействието им с родителите на децата и учениците от етническите малцинства и въз основа на тях са очертани съдържателните параметри на дейностите по проекта, които да доведат до конкретни практически решения за преодоляването им.

Осъществени са информационни срещи с учителите от ДГ „Приказен свят“, с. Майско и с началните учители от ОбУ „Отец Паисий, с. Майско и от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Златарица. По време на тези срещи екипът на проекта запозна учителите с резултатите от проведено анкетно проучване сред 60 родители от двете населени места относно степента им на ангажираност към образованието на техните деца и най-често срещаните трудности в образователния процес.

През декември месец се проведе дейността „Интеркултурната компетентност на учителите – ключ към успешни взаимодействия с родителите“. Заради усложнената епидемична обстановка срещата бе проведена онлайн. Тя бе насочена към повишаване информираността на студентите – доброволци за особеностите на работата в мултикултурна среда и възможностите за представяне пред ученици и родители на теми, свързани с предразсъдъците към етническите малцинства.

Във връзка с дейността „Учители в подкрепа на родители“ през февруари се проведе среща с родители и представители на родителската общност на деца от подготвителни групи с електронни платформи, електронни ресурси и специфики на обучението от разстояние в електронна среда“.

През юни в Еленско предстои заключителен форум с всички участници по проекта „Активни родители – успяващи деца и ученици“.


Ключови думи
ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати