Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Младежкият парламент и Център „Мария” организират кампания срещу насилието в училище в Деня на розовата фланелка

  22.02.2022 15:20
Младежкият парламент и Център „Мария” организират кампания срещу насилието в училище в Деня на розовата фланелка

Кампанията за отбелязване на Деня на розовата фланелка е част от съвместната работа на Младежки парламент и Център „Мария“ и по традиция събра част от екипите и идеите на двете организации. Идеята на младите хора е да се организира кампания, обединяваща учениците на всички училища в града против училищното насилие. Превенция, която да се осъществи в ден, известен като „Ден на розовата фланелка“.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Разработихме собствен слоган и направихме малки розови символи, които в сряда ще раздадем във всички училища на града, присъединили се към нашата кампания. Когато се работи екипно, тогава ефекта е значим, а нуждата от превенция и справяне с насилието не само в училище, а и в обществото е много видим, обясняват активистите на кампанията от Младежкия парламент.

Според изследване върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ „Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите“.

Тази дата ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни провокира да помислим как да постъпваме в подобни ситуации, а различни инициативи дават информация как можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден. В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора. Затова и ние в Младежкия парламент се присъединяваме към инициативата и казваме „не“ на тормоза в училище“, споделят участниците от различните училища, членове на Младежкия парламент.


Ключови думи
Младежки парламент Горна Оряховица ден на розовата фланелка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати