Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

При няколко собственици 50-годишната сграда на Пощата се разпада

  19.02.2022 14:08
При няколко собственици 50-годишната сграда на Пощата се разпада

Пощата в Горна Оряховица е една от  първите сгради, построени при мащабната промяна на центъра, започната в края на 60-те години на миналия век. Открита е на 6 септември 1969 г. с пищно тържество, а лентата прерязва вътрешният министър и земляк от Стражица Димитър Стоянов.

Сградата е строена с тогавашния размах – шест етажа, десетки стаи, помещаващи огромните по онова време телефонни станции и десетките служители.

Само половин век по-късно сградата вече е в окаяно състояние. Проблемите всъщност не са от година-две, но напоследък стават все по-забележими. Да оставим настрана естетическия проблем – Пощата е като грозна кръпка с безпризорния си вид, но вече става и опасна. Дори при не толкова силен вятър, падат стъкла и елементи от фасадата, а покрай нея минава голям пътникопоток и от хора, и от автомобили.

Пощата изглежда зарязана, но всъщност си има няколко собственици. Имотът – земя и административна сграда, е вписан в държавните регистри на 19 октомври 1968 г. В края на 90-те години на миналия век „Български пощи” и БТК са разделени в две отделни компании. Разделителният протокол от 1 септември 1997 г. поделя сградата, като на „Български пощи” ЕАД се полага първи етаж, десет помещения от втори етаж и шестия етаж, а на БТК ЕАД се дават сутерен, шест помещения от втори етаж, трети, четвърти и пети етаж.

Освен това обаче се възстановява собствеността на физическите лица Вера Гутева, Мария Гутева и Веселка Гутева - наследници на Михал Гутев, част от чийто имот попада в парцела на Пощата. На всяка от тях се полага по 2,8% идеални части от земята и 2,5% идеални части от сградата. Наследниците са най-облагодетелствани в случая. Те живеят в София, може и да не са виждали имота си, но за своите части получават наем от БТК и „Български пощи”.

Зададохме въпроса за състоянието на сградата и за бъдещето й на двамата основни собственици. Общото в коментара им е твърдението, че за състоянието на сградата трябва да са солидарно отговорни всички съсобственици. Което си е точно така, само дето в нашия случай се получава, че всеки очаква от другия нещо, което той самият не иска или не може да направи.

От отговора на „Български пощи” става ясно, че има желание, но няма пари. Ето какво коментират от компанията:

„Състоянието на пощенската част, която се използва, е добро - подходящо за работа на служителите, както и за обслужване на клиентите. През последните години в експлоатираните помещения е изградена газова инсталация, монтирани са нови климатици, а през месец декември 2021 г. са подменени всички осветителни тела. При бури или силен вятър, когато е имало поражения върху прозорци или части от фасадата, проблемът е отстраняван. При последния такъв случай, от края на 2021 година, при падането на стъклата от сградата районът около пощата е бил обезопасен, като веднага е пристъпено към почистване на падналите стъкла. От частта на сградата, собственост на „Български пощи“ ЕАД, се били счупени два прозореца. Счупените стъкла по прозорците са отстранени, като на единия прозорец е монтирано ново стъкло, а на другия е поставен фазер.

Поради установения режим на съсобственост и предвид големината на сградата на Централна поща в гр. Горна Оряховица, дружеството не може да се ангажира финансово с цялостното й поддържане, тъй като съгласно действащото законодателство това е задължение на всеки един от собствениците”, отговарят още от „Български пощи”.

„Вярваме, че стопанисването и управлението на сгради съвместна собственост на повече от едно лица е отговорност на всички собственици”, коментират от „Виваком”, купили БТК.

„Част от помещенията наша собственост използваме за технологични нужди, като те се посещават основно от наши от служители. Помещенията, които не използваме активно, са почистени и всички прозорци са затворени трайно с винтове към касите. Когато установим необходимост, своевременно подменяме повредени стъкла с поликарбонат. Изградили сме система, която на регулярна база проверява и установява нужди от ремонт на сгради, собственост на дружеството. Последната такава проверка, касаеща тази сграда, е от м. декември 2021 г., когато са подменени счупени стъкла с поликарбонат.

Независимо от това, ще извършим своевременна проверка по Вашия сигнал и ако е възможно, ще вземем допълнителни мерки за обезопасяване на нашата собственост в сградата. Бихме искали да Ви уверим, че полагаме грижи за всички имоти собственост на компанията и се стараем своевременно да отстраняваме и реагираме на възникващи нужди от ремонт и обезопасяване на сградния ни фонд”, казват от телекомуникационната компания.

Очевидно е, че сградата в този си вид не е необходима за дейността нито на Пощите, нито на „Виваком”. Ако се намери купувач, вероятно всички съсобственици с радост ще се отърват от това бреме. Но едва ли ще имат този късмет в скоро време. По-вероятно е още дълго да си имаме една пустееща сграда насред центъра, която никому не е потребна.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Поща Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати