Събота, 01 Oct 2022
            
Други Лясковец

Ергенска сватба организират в Добри дял на 6 март

  19.02.2022 11:58
Ергенска сватба организират в Добри дял на 6 март

Две години, след като в Добри дял възстановиха обичая „Ергенска сватба”, младежите в селото отново се стягат да влязат в роля. Ритуалът ще е на 6 март (неделя) с участието на кажи речи цялото село.

Идеята е на Йордан Милков, който бил в основата на възстановяването му преди две години.

„Всичко започна на шега. Преди 2 години по време на вечеря с моя баща обсъждахме социалният и културният живот на младите хора по времето но соца. Разправя доста работи докато стигна до ергенската сватба и веднага ми предложи да се организираме и направим такава”, разказва Йордан.
Ритуалът „Ергенска сватба” пресъздава традиционна сватба, но всички сватбари - булка, младоженец, кумове, родители и т.н. са ергени. Целта е да се осмеят по-старите ергени с цел да се задомят. Първата ергенска сватба в Добри дял била около 20-те години на миналия век. Традицията е прекъсната през 80-те години и възстановена 40 години по-късно.
Пуснах един пост в социалните мрежи (имаме група на нашето село във Фейсбук) с нагласата, че ще ме вземат на бъзик, но идеята се хареса. Всеки сам започна да си избира кой какъв ще е. Заедно с Красимир Николов се наехме да организираме събитието. Много ни помогнаха участници от предходните ергенски сватби. И така на 1 март 2020 г. пресъздадохме този ритуал. Голямо веселие и смях падна. Когато писахме сценария, го оставихме с отворен край с идеята за още една”, разказва още Йордан.
Така 2 години по късно добридялските ергени отново слагат перуки и навличат фусти. Този път участниците са доста по вече и забавлението е гарантирано. Разпратени са и специални сватбени покани, за чиято изработка на за другия вид украса помага Велислава Иванова.
Датата е 6 март 2022 г. Шествието ще започне от къщата на младоженеца от 9 ч. Към 10 ч. процесията ще е в къщата на кумовете, а от 11 ч. е вземането на булката. От 12 ч.започва венчавката, която ще се проведе на центъра в селото. В 13 ч ще започне музикалната програма Предвидена е почерпка за всички присъстващи. Всеки е добре дошъл. Веселбата е сигурна, канят организаторите.


Ключови думи
Ергенска сватба Добри дял
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати