Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

ВАС окончателно потвърди легитимността на изборите във ВТУ

  18.02.2022 16:27
ВАС окончателно потвърди легитимността на изборите във ВТУ

Изборите на ново ръководство във ВТУ окончателно приключиха близо три години след провеждането им. На 15 февруари Върховният административен съд сложи край на съдебната драма, започнала още през 2019 г., като потвърди законността на Общото събрание, осъществило избора.

Преди два месеца, в средата на декември 2021 г., ВАС потвърди избора на ректора проф. Христо Бонджолов, който бе оспорен в Съда от конкурента му в изборите проф. Мирослав Гълъбов.

Остана обаче в ход другото дело по жалба на бившия ректор проф. Пламен Легкоступ и доц.  Б. Георгиев срещу избора на председател и зам. председател на Общото събрание на Университета, проведеното на 20 май 2019 г. и избрало проф. Антоанета Анчева за председател на ОС на ВТУ и проф. д.ф.н. Живка Стефанова Колева-Златева за заместник председател.

В основата на жалбата е твърдението, че Общото събрание е незаконосъобразно конституирано в частта му за квотата на докторанти и студенти.

Жалбата бе отхвърлена от Административен съд Велико Търново с решение от 15 юни 2021 г. Решението на ВТАС обаче бе обжалвано пред Върховния административен съд, който се произнесе на 15 февруари 2022 г.

Целта на закона е студентите и докторантите е да имат възможност да участват при вземане на важни решения в университета, но без да блокират неговата работа, поради което и определената от закона квота на студентите и докторантите е такава, че не може да окаже влияние за валидността на взетите решения от Общото събрание. Това се потвърждава и в мотивите на ВАС, обясняващи решението, коментира процесуалният представител на Общото събрание на ВТУ по делото адвокат Милка Ламбева. Това е и становището на Централната избирателна комисия, действаща по време на изборите, чийто председател тогава е проф. Янка Тянкова. Съгласно решението на ВАС при провеждане на ОС на ВТУ са спазени всички производствени правила и същото е легитимно. От тук се стига до извода, че решението за избор както на ректор на ВТУ, така и на председател и зам. председател на висшето училище е изцяло законосъобразно, добавя адв. Ламбева.

В крайна сметка върховните съдии потвърждават решението на колегите си от Административния съд във Велико Търново, с което е отхвърлена жалбата на Легкоступ и Георгиев. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване и на практика слага край на близо 3-годишната драма с университетския избор.


Ключови думи
ВТУ избори ВАС Милка Ламбева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати