Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчанин, емигрирал в Испания, опитва да прави бизнес в родния град

  06.02.2022 15:03
Горнооряховчанин, емигрирал в Испания, опитва да прави бизнес в родния град

Горнооряховчанин, навремето потърсил препитание в Испания, иска да се върне и да прави бизнес в родния си град. Христо продава био мандарини, портокали и авокадо, докарани от Испания. Много хора бързо са оценили вкуса на стоката му и клиенти пред импровизираната му сергия не липсват. Но пък заедно с това идват и проблемите. Той се опитва да работи изцяло на светло – с всички разрешителни и касов апарат, на който отбелязва всяка продадена мандарина. Но пък това не се харесва на конкуренцията и някои се опитват да му пречат. Завърнал се през декември с намерението да остане, но вече никак не е сигурен дали ще може да си намери отново мястото в родния град.

Заминал преди 20 години с близките си. Пробвал няколко работи и накрая се спрял на земеделие. Наели под аренда 140-150 декара край Пего – градче между Валенсия и Аликанте. Отглеждат много неща. Там сергията ми е дълга 17 метра, казва Христо. Изнасяли продукция дори за Перпинян във Франция и Милано в Италия.

Отдавна обмисля да се върне в България, но решението взел, когато голямата му дъщеря, която е израснала изцяло в Испания, категорично отказала да се мести в родината на родителите си. С втората му съпруга решили, че не искат това да се случи на малките им деца, те трябва да запазят българското си съзнание. Затова и сериозно започнали да обмислят как да се приберат и какво биха правили тук. Христо се прибрал преди Коледа и започнал с търговията с плодове, отглеждани натурално без химикали. Интерес от хората има, защото цените му са нормални и нямат нищо общо с цените на „био” продуктите по магазините.

Много неща са се променили в България, мисленето също. Но има много хора, които продължават да мислят като преди 20 години. Затова не знам дали ще успея и дали ще остана, казва Христо.


Ключови думи
Испания
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати