Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Здравословното хранене е приоритет на всяка великотърновска детска градина и детска ясла

  19.01.2022 16:04
Здравословното хранене е приоритет на всяка великотърновска детска градина и детска ясла

Всяка детска градина и детска ясла във Велико Търново осигурява здравословен хранителен режим за децата. Именно ранната възраст е времето, в което се изгражда здравословният модел на хранене. Затова в ежедневното меню в градините, яслите и Детска млечна кухня са включени разнообразни продукти, плодове, зеленчуци и мляко, млечни и други продукти, богати на белтък. Хранителният режим е съобразен с физиологичните потребности в ранна детска възраст и включва достатъчно количество течности.

Всеки ден малките великотърновчета в детските градини консумират сезонна прясна салата, четири пъти в седмицата ястията са месни, а веднъж седмично – рибни. Хлябът е по утвърден стандарт и е типов или пълнозърнест.

Храненето в детските градини и ясли е четирикратно – основна закуска, обяд и две подкрепителни междинни закуски, първата от която е само с плодове – банан, ябълка, портокал, круша.  

Рецептите на приготвената на място храна са съобразени с физиологичните норми за хранене и с енергийните потребности за детската възраст. Осигурен е изчистен енергиен прием чрез ограничаване на тежките въглехидрати - добавени захари и рафинирани брашна.

Ястията, приготвени в детските градини у яслите във Велико Търново и общината отговарят на специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, определени за всяка група храна съгласно специфичните нормативни изисквания. Седмичното меню е предварително изготвено и утвърдено от медицински специалисти, завеждащи административен състав и директорите на детските градини и ясли, а за Детска млечна кухня и от инженер-технолог.

В детските градини се използва специален рецептурник за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст, а в яслите - сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст. Те са утвърдени от здравните власти. При приготвянето на храната се прилагат здравословни кулинарни технологии (варене, задушаване, печене на умерена температура), които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества. Приготвянето на храната е съобразено със Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст, утвърден от Министерство на здравеопазването. В менюто на децата присъстват както традиционни ястия, така и нови, интересни рецепти.

 


Ключови думи
здравословно хранене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати