Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Съветници се скараха на ръководството на „Локомотив”, но ще подкрепят 300 000 лева от бюджета за футбол

  17.01.2022 20:54
Съветници се скараха на ръководството на „Локомотив”, но ще подкрепят 300 000 лева от бюджета за футбол

Атрактивна дискусия с резки промени на тона от хладно приятелски до горещо враждебен направиха общински съветници от комисията по спорт в ОбС и част от Управителния съвет на ОФК „Локомотив”. Поводът беше предстоящото гласуване на новия бюджет за футбола, но голяма част от спора засегна скорошната смяна на треньорското ръководство и състава на  отбора, който току що започна подготовка след зимната пауза.

В крайна сметка, дори и съветниците, които преди това бяха твърдо против запазването на субсидията за футбола в сегашния размер, приеха, че ще подкрепят предложението да се заделят 300 000 лева и в Бюджет 2022, както беше в последните години. Някои подчертаха, че правят това само при условие, че до края на годината клубът приключи драмата с дълговете към НАП и излезе на чисто. Обещанието беше дадено, разбира се, и за поредна година сме в очакване да се изплатят дълговете.

На пръв поглед клубът има шансове да се изчисти. Дълговете към НАП в края на юли, когато бе избран сегашният Управителен съвет, бяха 125 хиляди, сега са 68 хиляди. От тях 19 хиляди лева са главница, а останалото лихви. Погасителният план се спазва стриктно и по разчети до края на 2022 г. клубът трябва да е на нула към държавата. Само че, оказва се, че изникват нови и нови задължения – близо 40 000 лева към производителя на екипировка „Красико”, почти 20 000 за храна от времето на Втора лига и т.н. Така че оптимизмът, че „Локомотив” ще посрещне чист откъм дългове 2023 г. и ще може да започне да мисли и за футболно израстване, а не само за оцеляване, изглежда малко пресилен.

Все пак надеждата, че ще се освободят от това бреме, накара съветниците, които участваха в срещата, да се съгласят със запазването на субсидията и в новия бюджет. С пълното съзнание, че 300 000 лева получаваше клубът когато беше в Първа лига и играеше с „Лудогорец”, и сега, когато е в Трета и пада в Полски Тръмбеш. Да, парите са в големия футбол, но за „Локо” от него останаха само дълговете... И стадионът, добавят тези, които управляваха футбола по онова време.

Другата обвързваща клауза за подкрепата на съветниците е отборът да дава повече изява на местни футболисти. Големият спор по време на срещата се завъртя около смяната на Марин Байчев с младока Светлин Иванов, който доскоро водеше „Локомотив” (Дряново). Той доведе и няколко играчи, които заемат местата на горнооряховчани в основния състав. Още по-неприемливо е, че продължава да работи в ДЮШ на Габрово. Това, което се случва противоречи на твърденията, че ще се прави отбор с местни играчи и няма да се хвърлят пари на вятъра. Ако ще даваме пари, то да е за наши момчета. И като ще искате пари, трябва да знаем какво всъщност вършите, а не да го научаваме по кръчмите, заяви общинският съветник Иван Атанасчев, който първоначално обяви, че иска субсидията за футбола да се редуцира, като 100 хиляди се дадат на мъжкия футбол, 100 хиляди на Школата и другите 100 хиляди да се разпределят между останалите спортове.

Препирните кое ръководство какво е направило, колко е навредило, как се гласувало на конгреса на БФС и колко местни играят в отбора отнеха значително време. Все пак и от двете страни в разговора участваха доста бивши ръководители на футболния клуб. Помирително се прие, че всяко от бившите ръководства е направило нещо добро, но е допуснало и грешки.

Покрай споровете стана ясно, че Марин Байчев не си е тръгнал защото му се е родило дете, а дълго време са търсели с кого да го заменят. Ваденето на записки по дни и часове от малки черни тефтерчета може и да е интересно за мнозина, но не помага на проекта „Локомотив”, който уж е ориентиран към бъдещето. Това ръководството ще го разбере вероятно по-късно.

В мъжкия отбор има 18 местни момчета, от които 10 са в юношеска възраст. Това е безспорен факт. Но ако ще се мисли за нещо повече от Трета група, няма как да се залага само на горнооряховчани. Школата в последните 10 години отново работи и създава футболисти. Но тя трябва да се превърне в център за кадърни момчета от целия регион, а не само от Горна Оряховица. С набори от по 200 деца (каквато е раждаемостта напоследък), половината от които момичета, едва ли Горна Оряховица може да захранва един футболен отбор. А не се ли намерят футболисти, които да побеждават, ще се случи същата история отпреди 10 години. Тогава опитаха само с местни, но като се закотви отборът на дъното, взеха да купуват играчи. Те пък взеха да побеждават и така се нахъси ръководството да влиза в А група. Да не се повтарям за дълговете и стадиона, които ни останаха от този опит...

Спортната комисия ще опита да убеди колегите си в ОбС да не намаляват парите за футбола. Според председателя й Георги Бижев кметът също е съгласен и ще направи такова предложение. До приемането на Бюджет 2022 обаче има доста време. Все още няма държавен бюджет и според финансистите общинският ще се приема чак в края на март или дори през април. В година, в която кризата не почука, а направо влетя през вратата и вече се планира икономия от всичко, включително и режим на уличното осветление заради скъпия ток, ще е направо подвиг от страна на добронамерените към футбола съветници да запазят субсидията непроменена.


Ключови думи
Локомотив футбол бюджет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати