Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Други Общество

Гората.БГ дарява 12 хил. дръвчета на Велико Търново

  05.01.2022 14:16
Гората.БГ дарява 12 хил. дръвчета на Велико Търново

Гората.бг, в партньорство с TarnovoRuns - Движение и Здраве за Всеки, ще дари 12 000 плодни и декоративни дръвчета на хората от Велико Търново и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това ще стане тази събота, 8 януари, в интервала 11 ч. – 15 ч. в парк „Дружба“.

Ще подаряваме приоритетно плодни дръвчета - череши, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, арония, както и явори, борове, дъбове, златен дъжд, смърч, акация и др. Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България до 2025 г. (вече сме засадили 1.6 милиона) и ще направим Търново и областта по-зелени, красиви и чисти, казват от Гората.БГ. И допъват, че по този начин помагат и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни, на земята с всяко дърво.

Повечето фиданки са 40-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, аронията, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

 Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Да, ще може да получите и повече от едно дръвче. Да, дори 10-20-30, стига да ги засадите законно и да се грижите за тях. Ако си носите използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата, казват от Гората.БГ.

С участието в кампанията всеки, получил дръвче, се съгласява, че ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда, както и че ще положи максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
Ангажимент на взелите дръвчета е по никакъв начин да не ги продават. При възможност на Гората.БГ трябва да се изпратят снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като се качват директно в Гората.бг - група.
В случай, че приемате дръвчета за други хора, се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи, допълват още организаторите.

Събитието в събота ще протече при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите умоляват хората със симптоми да не идват, а да изчакат следващото им събитие./ сн. организатори


Ключови думи
Гората.БГ Търново Рънс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати