Понеделник, 23 Май 2022
            
Други

В Арбанаси обсъждат размера на местните данъци и сделките с общинска собственост

  02.12.2021 17:39
В Арбанаси обсъждат размера на местните данъци и сделките с общинска собственост

Членове на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС)  дискутираха на семинар размера на местните данъци и сделките с общинска собственост. По време на форума бяха представени софтуерен продукт за онлайн заседания, както и мерки за развитието на туризма в общините. На форума, който се провежда на 2 и 3 декември в Арбанаси,  се събраха близо 80 председатели на местни парламенти от цялата страна.

Семинарът бе официално открит от председателя на НАПОС и председател на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов.

Лектор на една от основните теми – „Изводи от анализа за размера на местните данъци и такси за 2021 г. Популизъм и прагматизъм в решенията на общинските съвети“, бе доц.д-р Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

"Големият ми опит показва, че най-ценната част от всички срещи, освен лекторските обучения, е и споделянето на практики. Сега е времето, когато се подготвят общинските бюджети за идната година и темата за местните данъци и такси е изключително актуална. Не мога да не отбележа, че през цялата 2021 г., когато медии и политици твърдяха, че в държавата никоя институция не работи, че е хаос, Общината като институция си беше на мястото и работеше и то на силни обороти. Това помогна да се намалят много от негативите на средата, а проектите и останалите ангажименти - да се движат. Гражданите виждат и признават усилията на местната власт", подчерта доц. Гинка Чавдарова.

По време на форума бе проведено обучение "Информационна система на Общинските съвети, включително и провеждане на заседания в тестова среда". Специализирани фирми представиха софтуерен продукт относно онлайн провеждане на заседания.

Сериозен интерес предизвика презентацията на Националното сдружение на малкия и средния бизнес в туризма на тема "Управление и устойчиво развитие на туризма в Общините и туристическите райони в Република България".

В рамките на семинара местните парламентаристи обсъждаха приоритети на работата на Общинските съвети, а също и законодателни инициативи на НАПОС.

В петък заседанието продължава с лекция "Общинска собственост и разпоредителни сделки с нея. Правомощия на Общинския съвет и устройство на територията"./ сн. НАПОС

 


Ключови думи
НАПОС Венцислав Спирдонов Гинка Чавдарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати