Вторник, 27 Сеп 2022
            
Елена Светски

Сгради в Елена се борят за наградата Фасада на годината

  30.11.2021 13:55
Сгради в Елена се борят за наградата Фасада на годината

Три сгради в гр. Елена са претенденти в тазгодишното издание на конкурса „Фасада на годината“ на Baumit. В рамките на състезанието, чието настоящо издание е 16-то, се избират и оценяват най-добрите строителни проекти, по фасадите на които е приложена цялостната технология Баумит: Топлоизолационни системи и мазилкови системи. По традиция за участие в надпреварата бяха поканени архитекти, инвеститори и изпълнители на големи сгради и собственици на еднофамилни къщи. Целта на конкурса е да бъдат оценени сградите, които съчетават творческото виждане на архитекта с високото качество на използваните продукти и професионално изпълнение, като с това допринасят значително за култивирането на населените места и ландшафта в Република България.

Градската художествена галерия в Елена е номинирана в категорията „Реновиране на исторически сгради“ (https://baumit.bg/fasada-na-godinata/projects/historical-renovation/3645/gradska-hudojestvena-galeria-elena?fbclid=IwAR0DZDMr-humFQh8jwgK4EtMK2M42bFGjzCcTHs2w31QBp1TgvrUNP3v2Lg). През 2018 г. Община Елена печели проект по Програма за трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020, по който възстановеното от руини изгоряло училище бе превърнато в галерия. Галерията бе открита на 3 септември, а проектът за възстановяването бе на арх. Милен Маринов от Арт Проект ЕООД с изпълнител ДЗЗД Елена 2019.

В категорията „Термично саниране“ са номинирани реновираните сгради на СУ „Иван Момчилов“ и НУ „Иларион Макариополски" (https://baumit.bg/fasada-na-godinata/projects/thermal-renovation/3650/elena-sou-momchilov-i-nu-makariopolski?fbclid=IwAR1__u5lqVt29TUY1huQkpR4HLTluKQcYJGois56wgO-mBJdZanJjuWGSbc). Те също са по проект на арх. Маринов, а изпълнител е ДЗЗД ЕЕ-Нов стандарт.

Професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш, ще определи по максимум 6 обекта от всяка категория, които ще получат възможността да участват в международния конкурс на Баумит интернационал Life Challengе. От номинираните 6 обекта във всяка категория професионалното жури определя първа, втора и трета награда „Фасада на годината 2020-2021“. Предвидени са награди.

Публиката може да гласува на посочените линкове до края на деня. Всеки посетител на страницата на Баумит България или на страницата на конкурса има право да гласува за представените фасади във всяка една категория. Един посетител може да гласува максимално с пет звезди, за които обекти прецени. Фасадата, спечелила най-много гласове, става носител на приза „Фасада на публиката“. Фасадата, събрала най-много гласове независимо от категорията, ще бъде премирана със статуетка и почетна грамота „Фасада на публиката“.

Сн. Калин Панчев/ www.baumit.bg


Ключови думи
Баумит Художествена галерия Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати